Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”

Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”

Diana Adamciuc, o tânără de 22 de ani originară din satul Zăbriceni, raionul Edineț, a plecat la studii în România, la Cluj- Napoca, dar a decis să revină acasă. Tânăra a studiat la Universitatea Babeș-Bolyai, însă după absolvirea facultății activează în domeniul comunicării la Chișinău.

Cătălina Vudvud Grițco

Publicitate

„Tinerii aleg să plece din țară pentru că, cred eu, caută o calitate mai înaltă a studiilor. Evident că studiile se pot face oriunde și carte poți face oriunde, însă cel mai important este mediul. Mediul în care te afli, sunt oamenii cu care interacționezi, până și concurența pe care o ai.”

Diana Adamciuc

Autor:

Diana a plecat la Cluj pentru a urma studiile universitare. După încheierea liceului și-a dorit să înceapă totul de la zero, iar Universitatea Babeș-Bolyai i-a oferit oportunitatea de a-și urma visul. Tânăra a studiat la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Specializarea – Marketing, iar cunoștințele acumulate le pune în practică în sectorul de business, cât și în sectorul nonprofit în care muncește.

Tânăra este specialistă în comunicare la o companie lider în segmentul HoReCa, care furnizează produse premium și soluții tehnice în materie de băuturi pe baza de cafea și ceai. În sectorul non- profit, tânăra este responsabilă de scrierea proiectelor și comunicare la organizația „Prietena Mea”, care are menirea să îmbunătățească percepția asupra persoanelor diagnosticate cu sindromul down prin sensibilizare și informare.

Diana susține că este îndrăgostită de Cluj, însă acasă se simte împlinită.

„De la Cluj aș aduce acasă oportunitățile pentru tineri. Și, de fapt, conștientizarea ideii că centrele universitare sunt foarte importante într-un oraș, și nu mă refer doar la potențialul lor academic, ci per general, pentru dezvoltarea unui oraș, pentru atractivitatea unui oraș pentru companiile străine.”

Diana Adamciuc

Autor:

România în top-ul absolvenții din Republica Moldova

Numărul tinerilor moldoveni, care pleacă la studii în afara țării crește an de an. Doar în anul 2016, aproximativ șase mii de moldoveni au ales să-și facă studiile peste Prut. România fiind în top-ul destinațiilor alese de tinerii din țara noastră.

Moldovenii pot opta pentru toate nivelurile de școlarizare în România- studii liceale, de licență, masterat, doctorat, rezidență sau doctorat în orașele de pe întreg teritoriul țării vecine. Statul român recunoaște calitatea învățământului din Republica Moldova prin Acordul de recunoaștere reciprocă a diplomelor.

Totodată, la începutul lunii mai 2022, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede creșterea burselor acordate românilor de pretutindeni, aici fiind incluși și tinerii din Republica Moldova. Astfel, bursele vor crește de la 320 lei pe lună, la 700 lei lunar.

Printre cele mai râvnite locuri la studii sunt cele din centrele universitare din Iași, București, Cluj și Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Mai multe instituții de cercetare și universități vor fi reorganizate. Ministerul Educației lansează reforma „Universități Moderne”

Aspirațiile tinerilor de a studia în afara țării bucură, însă migrația continuă să afecteze grav țara noastră. Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada 2015-2019, populația cu vârsta de 14-19 ani a scăzut cu 28,4 mii persoane, iar ponderea acestei categorii în numărul total al tinerilor s-a majorat nesemnificativ de la 22,5% la 01.01.2016, până la 23,5% la 01.01.2020. Numărul persoanelor în vârstă de 20-24 ani a scăzut cu 68,9 mii persoane, a celor în vârstă de 25-29 ani cu 56,5 mii, iar numărul celor cu vârsta de 30-34 ani cu 5,1 mii.

Totodată, umărul elevilor și studenților este în descreștere continuă. În perioada anilor 2015-2019, numărul populației cu reședință obișnuită din grupul de vârstă 14-29 ani s-a redus cu 23,8%, înregistrând către începutul anului 2020 cifra de 493,7 mii persoane. Acest proces a generat și reducerea numărului de elevi și studenți. În anul de studii 2019-2020, numărul elevilor și studenților din grupul de vârstă 14-29 ani a constituit 186,9 mii persoane, sau cu 14,4% mai puțin față de anul de studii 2015-2016.

Biroului Național de Statistică anunță că, la începutul anului de studii 2019- 2020, în învățământul superior erau înscriși 56,8 mii de studenți, cu 30 la sută mai puțin decât în 2015- 2016. Din cei 56,8 mii de studenți înscriși în anul de studii 2019- 2020, 73,5% au urmat studii superioare de licență, 19,3% studii superioare de master și 7,2% studii superioare integrate. 

VEZI ȘI: R. Moldova numără aproape 60 de mii de studenți sau cu 68 de mii mai puțin decât în 2008. Veaceslav Ioniță explică factorii ce influențează numărul

Numărul de studenți din învățământul superior continuă tendința descendentă înregistrată în ultimii ani, mai pronunțată fiind în cazul studiilor superioare de licență (față de anul de studii 2015- 2016 cu 21 mii sau cu 33,5% mai puțin).

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal