*Acest material este sponsorizat

Pregătirea pacientelor pentru examenul ginecologic. De ce aspecte trebuie să țină cont pacienta, atunci când programează o vizită la medicul ginecolog

Pregătirea pacientelor pentru examenul ginecologic. De ce aspecte trebuie să țină cont pacienta, atunci când programează o vizită la medicul ginecolog
Clinica Sante

Foarte puține paciente se pregătesc pentru o vizită la medicul ginecolog. Multe se emoționează și se pierd în date, uitând și ziua ultimei menstruații, o mare parte din ele nu pot răspunde în mod clar întrebărilor simple din istoria vieții lor. Pregătirea va permite medicului să scurteze timpul pentru colectarea informațiile necesare și, în cele din urmă, să sporească acuratețea diagnosticului și eficacitatea tratamentului. Dacă este sau nu necesară o pregătire specială pentru vizita la ginecolog, aflați de la Dorina Iutiș, medic ginecolog la Clinica Sante.

Vizita la medicul ginecolog începe cu căutarea acestuia. La ce trebuie sa fie atente doamnele când își aleg medicul ginecolog?

Atunci când pacienții sunt în căutarea unui medic ginecolog, întâi de toate aceștia trebuie să aleagă persoana. Pentru că este foarte important ca medicul și pacienta să fie pe aceeași lungime de undă, să se asculte reciproc, ca într-un final femeia să își poată deschide sufletul medicului, fără a avea anumite constrângeri, și să-i poată expune toate detaliile ce o deranjează. Medicul ginecolog este cel care trebuie să calmeze pacienta, pentru ca aceasta să poată oferi toate informațiile despre problema care o deranjează. La rândul său medicul ginecolog este cel care trebuie să-și asume o răspundere în fața pacientei și să poată răspunde la nevoile clientului în cel mai scurt timp posibil. Prin aceste acțiuni, medicul îi insuflă pacientei încredere, și ea știe că este importantă și ascultată. Iar atunci când nu este această compatibilitate dintre medic și pacient, soluția este ca pacientele să mai caute alți medici, pentru că fiecare medic își are pacientul său, și fiecare pacient își are medicul lui.

Vizita la medicul ginecolog, necesită o pregătire specială?

Înainte femeile obișnuiau să facă spălături vaginale, epilare, parfumuri, ca într-un final să luăm analize fals negative. Acest rezultat fiind din cauza că femeile făceau spălături vaginale, sau alte proceduri înainte de a vizita medicul. La momentul actual, pacienta cu trei zile înainte de vizita la medic, trebuie să își noteze toate aspectele ce o deranjează pentru a i le putea explica medicului, și pentru a nu omite unele momente, cu două zile înainte de consultație, ar trebui ca pacienta să nu întrețină contacte sexuale. Iar în dimineața de înaintea consultației, să facă doar un duș, excluzând spălarea vaginală.

La ce întrebări de rutină trebuie să răspundă pacienta la consultația primară a medicului ginecolog, dacă este vorba de o vizită de rutină?

De obicei pacientele ar trebui să răspundă la următoarele întrebări:

 • Când a fost ultima menstruație?
 • Sângerările sunt sau nu regulate? Sunt însoțite de dureri sau nu?
 • Câte nașteri a avut pacienta, cum a decurs nașterea? Avorturi, pierderi.
 • Dacă au fost supuse unor operații și când au fost ele.
 • Boli cronice cu care pacienta stă la evidență.
 • Dacă stă sau nu pe tratament hormonal.
 • Alergia la medicamente.
 • Dacă este la evidență la medicul endocrinolog și cu ce anume? În acest caz este bine ca pacienta să aibă la ea consultațiile anterioare ale medicilor la care stă la evidență, pentru ca ginecologul să știe cu ce se confruntă.

Iar dacă vorbim despre pacientele care au întârzieri de menstruație, atunci apar alte întrebări, dar ele sunt individuale în dependență de fiecare caz în parte.

Ce investigații de laborator ar fi bine să facă o doamnă înainte de a veni la consultația ginecologului?

Teoretic, atunci când o femeie vine la medicul ginecolog, ea ar trebui să vină fără nici o investigație de laborator, dar din motivul că suntem mereu într-o goană de timp, consider că ar trebui ca pacienta să prezinte medicului ultrosonografia în ziua a 5-a a ciclului menstrual, citologia, frotiul vaginal, analiza de sânge, analiza de urină și anamneza. Ulterior medicul după ce vede aceste analize, să-și poată face o concluzie despre starea de sănătate a pacientei și la necesitate să-i indice și alte analize de care aceasta are nevoie.

De ce se spune că un ginecolog bun trebuie să fie și un psiholog bun?

Ginecologia și obstretica ține de intimitate. Din acest motiv dacă medicul nu reușește să înțeleagă pacienta și să-i acorde o atenție sporită în care aceasta să se simtă importantă, atunci avem toate șansele ca pacienta să nu se deschidă în fața medicului și să nu-i spună cu adevărat toate problemele pe care ea le întâmpină fie la un contact sexual, sau poate că suferă de un libidou scăzut etc. Toate aceste detalii depind de medic și de modul său de abordare a pacientei, cum acesta o pregătește psihologic, ca pacienta într-un final să se deschidă.

Din experiența dvs., după vizita la ginecolog cât timp trece până o femeie se adresează repetat?

De obicei, la o consultare repetată  vin pacientele care din start au avut o problemă și ele caută un mod de a o rezolva. Astfel, aceste paciente neapărat în următoarele săptămâni vin la o reevaluare a medicului ginecolog. Iar în cazul în care problema nu a deranjat-o foarte tare, atunci pacientele revin la o consultație peste jumătate de an în cele mai bune cazuri.

De ce femeile trecute de vârsta reproductiv, după 40 cam uită să se adreseze la ginecolog și care sunt consecințele acestei situații?

Argumentul forte pe care pacientele după 40 de ani îl oferă atunci când vin la mine la o consultație, este: „Am născut copii, sunt bine, nu mai am nevoie de o consultare”. În aceeași ordine de idei, vedem că femeile nu sunt informate, că există anumite teste pe care anume femeile după 40 de ani trebuie să le facă, inclusiv testul Babes Papanicolau, care trebuie efectuat o dată la trei ani, palparea sânilor, pe care medicul cel puțin odată în an ar trebui să o facă, frotiul vaginal, cel mai simplu test. Aceste teste trebuie efectuate regulat, iar femeile trebuie să țină cont de acest lucru. Per general o femeie ar trebui să se adreseze ginecologului o dată-n an.

Care este grupul de paciente care totuși se adresează mai des la medic și care sunt motivele?

La momentul actual, din păcate eu am în gestiune femei de 25-35 de ani, care se adresează cu problema de infertilitate. Printre motivele inferitilității sunt problemele hormonale, infecțiile sexual transmisibile. Toate aceste motive sunt din simplu fapt că oamenii nu au parte de educația sexuală de mici copii, care să le vorbească despre consecințele neprotejării sau a unor infecții netratate la timp.

De ce este important ca femeile trecute de 40 de ani să facă testul PAP?

Acest test este foarte important pentru toate femeile de peste 25 de ani, pentru că crește riscul de cancer de col uterin. La momentul actual suntem pe locul 2 în Europa după numărul de cazuri pozitive, iar femeile  după 40 de ani sunt femeile care nu au intrat în procesul de vaccinare care acum se face la fetițele de peste 10 ani. Aceste vaccini protejează timp de 10 ani pacienta, după care este nevoie de un al doilea vaccin la vârsta de 26 de ani. Aici totul depinde de fidelitatea partenerului, în cazul în care aceștia sunt fideli unul altuia, nu mai este nevoie de o nouă doză de vaccin, pentru că fizic și teoretic nu este posibil ca cineva să aducă o tulpină cu risc oncogenic.

Ce ar trebui să facă o femeie pentru a nu ajunge la un eventual cancer de col uterin?

 • În primul rând sunt vaccinările, care sunt salvarea noastră în ceea ce privește cancerul de col uteri.
 • Un al doilea pas este testul citologic, pe care trebuie toate femeile să-l facă
 • Și ultimul, dar nu cel din urmă este protecția, care salvează, pentru că anume bărbații sunt cei care transmit HPV-ul

Pe final, un îndemn pentru pacientele care nu frecventează cabinetul medicului ginecolog

Sănătatea noastră este mai presus de toate. Din acest motiv, o femeie trebuie să fie sănătoasă întâi de toate pentru ea, pentru copii ei, pentru soț și pentru toți cei dragi. Acum în Republica Moldova femeile au posibilitatea de a-și alege medicul ginecolog, din acest motiv trebuie să profităm la maxim și să avem grijă de sănătatea noastră.

Clinica Sante are medici ginecologi BUNI! Beneficiați de consultații profesioniste la cel mai accesibil preț pentru o instituție medicală privată!

Vezi aici lista specialiștilor ginecologi: sante.md/specializations/ginecologie/ 

Linia verde Clinica Sante: 022667266/078667266

P.

Vezi și aceste știri
Suferi de probleme cu glanda tiroidă și kilogramele în plus? Află care este legătura dintre aceste două aspecte, de la Dr. Inna Gridneva, medicul endocrinolog la Clinica Sante Chișinău

Suferi de probleme cu glanda tiroidă și kilogramele în plus? Află care este legătura dintre aceste două aspecte, de la Dr. Inna Gridneva, medicul endocrinolog la Clinica Sante Chișinău

Ecografie pentru copii, gravide și maturi. Mituri și adevăruri care ne pot salva viața, relatate de Olga Josan, imagist la Clinica Sante

Ecografie pentru copii, gravide și maturi. Mituri și adevăruri care ne pot salva viața, relatate de Olga Josan, imagist la Clinica Sante

Ești în căutarea unei clinici stomatologice profesioniste? Ți-am pregătit câteva aspecte de care să ții cont, atunci când alegi o clinică stomatologică în Chișinău

Ești în căutarea unei clinici stomatologice profesioniste? Ți-am pregătit câteva aspecte de care să ții cont, atunci când alegi o clinică stomatologică în Chișinău

Advertoriale
Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Urmărirea penală în dosarul „Energocom” - finalizată. Dodon, învinuit că a depășit atribuțiile de serviciu în interesul unor persoane din anturajul lui Plahotniuc
 • 3
  Plouă cu găleata în Chișinău: Străzile capitalei s-au transformat în adevărate râuri (VIDEO)
 • 4
  Ultima oră! România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Cum vor fi distribuite
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.