
Un german în vârstă de 101 ani, fost gardian SS, condamnat la cinci ani de închisoare. A fost acuzat că a luat parte la peste 3.500 crime
Un german în vârstă de 101 ani, care a lucrat anterior ca gardian SS în lagărul de concentrare Sachsenhausen, în perioada 1942 - 1945, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Acesta a fost acuzat de procurori că a luat parte la uciderea a peste 3.500 de prizonieri, transmite Digi24.
・
Judecătoria Neuruppin a pronunțat sentința marți, 28 iunie.
Bărbatul, care locuiește în statul Brandenburg și a cărui identitate nu a fost făcută publică, a negat că a lucrat ca gardian SS în lagăr și că a contribuit în vreun fel la moartea miilor de prizonieri. Luni, s-a declarat încă o dată nevinovat în fața instanței, care o zi mai târziu l-a condamnat la 5 ani de închisoare.
„Nu știu de ce sunt aici”, a spus el din nou la încheierea procesului. În timpul audierilor, inculpatul a declarat anterior că nu a făcut „absolut nimic”. El a negat că ar avea vreo informație despre numeroasele crime care au avut loc la Sachsenhausen, spunând că a fost muncitor la fermă în acea perioadă.
Dar procurorii susțin că el a luat parte „cu bună știință și de bunăvoie” la crime, în calitate de gardian. Au prezentat în instanță documente potrivit cărora în lagăr a existat un gardian cu nume identic cu al inculpatului, cu aceeași dată de naștere și același loc de naștere, dar și alte acte doveditoare.
Acuzațiile împotriva centenarului includ participarea la „execuția prizonierilor de război sovietici” și plasarea „gazului otrăvitor Zyklon B” în camerele de gazare ale lagărului de concentrare Sachsenhausen.
Procesul a început în octombrie, la tribunalul regional Neuruppin. Audierile în acest caz au avut loc în orașul Brandenburg, aproape de casa bărbatului.
Peste 200.000 de persoane - majoritatea evrei, dar și romi, oponenți ai regimului și homosexuali - au fost închise la Sachsenhausen între 1936 și 1945 de către naziști.
Zeci de mii au murit din cauza muncii forțate sau în urma experimentelor medicale extreme, foame și boli, pe lângă actele de crimă în masă săvârșite acolo.