Cum au supraviețuit companiile din Republica Moldova în perioada pandemiei de Covid-19?

Cum au supraviețuit companiile din Republica Moldova în perioada pandemiei de Covid-19?

Din cauza pandemiei de Covid -19, și a întreruperii lanțului de aprovizionare, mai multe întreprinderi din țară au fost nevoite să se reprofileze. Majoritatea întreprinderilor nu au fost pregătite pentru modul în care pandemia a schimbat lumea muncii și mulți angajatori s-au adaptat rapid la noua situație. Este și cazul Oxanei Martîniuc care deține compania „Confezioni Andrea MDV” SRL, producătoare de huse pentru mașini, care din cauza cererii foarte mare pe piață a echipamentului medical și pentru a evita un eventual șomaj al angajaților săi, Oxana a decis să dea o mână de ajutor statului și să confecționeze combinezoane de protecție și halate medicale.

Astfel, cu ajutorul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice” (MEPA), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) compania „Confezioni Andrea MDV” SRL a reușit timp de două luni să exporte aproximativ 700 000 de mii de unități de echipament medical.

Ce obstacole ați întâmpinat în afacerea dv-stră în perioada pandemiei?

Publicitate

„În perioada pandemiei ca oricare afacere din Moldova, am întâmpinat multe greutăți. Dar pot să spun că față de alte întreprinderi, noi am reușit să facem față tuturor impedimentelor și să ne adaptăm situației. De la începutul situației excepționale, din cauza că în Soroca erau multe cazuri de Covid-19, toate întreprinderile au fost închise și am fost puși în carantină timp de două săptămâni. Un alt impediment era că majoritatea lucrătorilor veneau din satele vecine și trebuiau să ajungă la serviciu cu transportul public, care atunci era oprit și reprezenta un pericol foarte mare de infectare cu coronavirus.”

De ce ați hotărât să vă reprofilați afacerea și ce anume ați cusut?

„Din cauza insuficienței de echipament medical în Republica Moldova, și din cauza faptului că a  fost închisă zona de export și nu puteam să ne realizăm produsele noastre, am hotărât pentru o perioadă să nu mai producem huse pentru automobile, dar să încercăm să dăm o mână de ajutor instituțiilor medicale din țară și să le punem la dispoziție echipamentul medical, de care atunci era nevoie, precum combinezoane și halate medicale. Astfel, în primele zile am cusut câte 50 de combinezoane, ca mai apoi să ajungem și la câteva mii pe zi. Toate combinezoanele  la început le transportam la Chișinău. Apoi, când situația s-a mai ameliorat, am început să le exportăm în Italia și Germania.”

Care a fost aportul adus de proiectul MEPA afacerii dv-stră?

...

„În perioada pandemiei am avut mare noroc de susținerea GIZ, prin intermediul proiectului MEPA. În primele zile ale pandemiei, am fost nevoiți să lucrăm doar cu 5 persoane, care locuiau în Soroca și aveau posibilitatea de a veni la lucru pe jos. Atunci produceam doar câte 50 de combinezoane pe zi. Din cauza cerinței pieței de echipament medical, aveam mare nevoie de ceilalți lucrători ai noștri, și am apelat la GIZ Moldova care ne-a oferit transport organizat pentru lucrătorii companiei, care vin la lucru din satele vecine. În acest mod am reușit să facem față tuturor restricțiilor și să lucrăm în continuare. Tot cu ajutorul GIZ-ului ne-a fost oferit certificatul de „Avize sanitare pentru tot tipul de îmbrăcăminte” în special pentru combinezoane, halate medicale, bahile și măști.”

Care au fost plusurile care v-au ajutat să faceți față situației create? Cum ați reușit să țineți colectivul împreună?

„Cel mai mare plus pe care l-am avut în perioada pandemiei, a fost faptul că în țară se aflau mulți dintre conaționalii noștri, care pentru o perioadă au fost nevoiți să rămână în Moldova. Astfel, ei aveau nevoie de locuri de muncă și au apelat la noi să îi angajăm. Deși majoritatea dintre ei au lucrat câte două-trei luni, acest lucru a influențat pozitiv afacerea noastră. Astfel, noi am reușit să facem față cerinței pieței și am reînceput activitatea noastră de bază, ce ține de coaserea huselor pentru mașini. La momentul actual, în companie avem peste 700 de angajați, dar tindem în următoarea perioadă să ajungem din nou la cifra de 1000 de lucrători. Sperăm că o să găsim forțe de muncă, de care avem mare nevoie”.

După ce au suplinit stocurile cu echipament medical, întreprinderea „Confezioni Andrea MDV” SRL a revenit la producerea huselor pentru automobile și au început să compenseze cantitățile de huse care nu au fost produse în perioada carantinei.

Cu scopul de a spori rezultatele economice ale Republicii Moldova, GIZ oferă țării o serie de servicii, printre care suport în îmbunătățirea climatului investițional pentru investitori locali și internaționali. GIZ oferă consultanță Guvernului în implementarea reformelor și îl asistă la lichidarea barierelor administrative și tehnice ce stau în calea investițiilor prin perfecționarea serviciilor existente.

*Întreprinderea „Confezioni Andrea MDV” SRL este unul dintre benefiarii proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice” (MEPA), implementat de către GIZ Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal