Potrivit lui Pavel Postica, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, rezultatele numărătorii paralele a voturilor din mun. Chișinău nu diferă semnificativ de datele preliminare prezentate de CEC.

„Conform constatărilor observatorilor noștri, pentru Dorin Chirtoacă, au votat 163 544 alegători, în timp ce Comisia Electorală Centrală a prezentat un număr de 163 570 voturi. Astfel, se observă o diferență de 26 voturi în favoarea actualului primar. Totodată, Zinaida Greceanîi a acumulat 141 953 voturi, iar CEC a numărat 141 929, cu o diferență de minus 24 alegători. Aceste cifre sunt nesemnificative și au apărut din cauza că, în municipiu a fost înregistrate 13 procese verbale eronate. Majoritatea acestor erori s-au produs din cauza oboselii sau a slabei pregătiri pe care au avut-o unii funcționari electorali”, a menționat Postica.

Totodată, numărarea paralelă a voturilor efectuată de Asociația Promo-LEX în mun. Comrat corespunde în proporție de sută la sută cu datele oferite de CEC. „Datele preliminare ale alegerilor arată că, candidatul Serghei Anastasov a acumulat 6357 voturi, iar pentru Nicolai Dudoglo au votat 5119 cetățeni”, a declarat Pavel Postica.

Vă reamintim că, Misiunea de Monitorizare a Alegerilor Promo-LEX a avut pe toată perioada Alegerilor Locale Generale 2015 peste 1500 de observatori naționali.

De asemenea, în acest scrutin, Asociația a desfășurat campania „IEŞI la VOT!”, care a avut drept scop promovarea și încurajarea votului informat și conștient în rândul alegătorilor din Republica Moldova Misiunea de Observare Promo-LEX se declară neutră și echidistantă față de concurenții electorali, nu este un organ de anchetă și nu își asumă obligația expresă de a proba constatările observatorilor.

Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfășurată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte. Misiunea de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este susținută financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Consiliul Europei și beneficiază de asistență tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Opiniile exprimate în cadrul acestui comunicat aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!