Datele privind scopul vizitelor turiștilor străini în Chișinău fac autoritățile locale să-și îndrepte atenția pentru promovarea turismului de recreere, cel gastronomic, turismul curativ la stațiuni balneare și turismul medical.
În lume, serviciile stomatologice sunt considerate unele dintre cele mai scumpe, astfel, clinicile din Chișinău sunt foarte competitive pe plan internațional. De exemplu, în România, un implant dentar costă între 400 și 900 de euro, în Italia - între 1000 și 2000 de euro, în timp ce la Chișinău prețurile variază între 180 și 500 de euro.
Aceste aspecte care ar putea atrage turiști în Chișinău și dezvolta economia locală sunt incluse în proiectul „Strategiei de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului Chișinău”.
Potrivit autorilor Strategiei, planificarea familială, de asemenea, este un domeniu promițător pentru dezvoltarea turismului local, deoarece tot mai multe familii la nivel mondial se confruntă cu probleme reproductive.
Pentru municipiu, o direcție foarte importantă în dezvoltarea turismului o constituie și turismul curativ la stațiunile balneare. Principalele zone de recreere sunt comuna Condrița și orașul Vadul lui Vodă, cunoscute datorită numeroaselor sanatorii. Comuna Condrița este situată în vecinătatea rezervației naturale Codru, ceea ce face aerul de acolo potrivit pentru odihnă sanatorială.
Cu toate acestea, cele șapte centre de odihnă care funcționau în localitate în perioada sovietică, acum nu mai activează. Redeschiderea acestora ar putea reanima turismul local, cred autorii strategiei.
În prezent, orașul Vadul lui Vodă, situat pe malul râului Nistru și înconjurat de păduri, este principala destinație printre stațiunile balneare atât pentru locuitorii din Moldova, cât și pentru cei din statele vecine. Aici funcționează aproximativ 70 de hoteluri, centre de odihnă și sanatorii, care pot găzdui, în total, până la 8.000 de adulți și 2.000 de copii.
Menționăm că „Strategia Municipală de Dezvoltare a Turismului, Chișinău - Capitală Turistică 2022-2026” se află în ultima etapă de elaborare, ce vizează definitivarea planului de acțiuni. Scopul documentului este de eficientiza administrarea industriei turismului și a stimula parteneriatele; de a consolida și dezvolta patrimoniul turistic al municipiului; de a promova Chișinăul și a crește vizibilitatea sa pe plan mondial; de a crea un mediu favorabil investitorilor pentru a permite dezvoltarea durabilă a afacerilor și creșterea economică.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.