Licitația de la Termoelectrica, din nou cu scandal? Compania „Horus” anunță că a câștigat în timp ce ex-deputatul Slusari denunță noi ilegalități

Licitația de la Termoelectrica, din nou cu scandal? Compania „Horus” anunță că a câștigat în timp ce ex-deputatul Slusari denunță noi ilegalități

Compania „Horus” a anunțat că a câștigat licitația pentru lucrările de reparație capitală a turbinei și generatorului nr. 3 de la „Termoelectrica” S.A. De cealaltă parte, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari susține că este vorba de o „decizie aberantă”, afirmând că „așa arată trădarea intereselor naționale”.

Potrivit anunțului companiei „Horus”, marți, 27 iunie, a venit în adresa întreprinderii notificarea oficială din partea „Termoelectrica” S.A., prin care s-a anunțat că oferta depusă de reprezentanții companiei a fost declarată câștigătoare pentru a efectua „lucrări de reparație apitală a turbinei PT-80/100-130/13 Nr. 3, controlul metalului și prelungirea resursei de exploatare a turbinei, reparație capitală a generatorului TVF-120-2UZ Nr. 3.”

Publicitate

Potrivit reprezentanților întreprinderii, oferta „Horus” a fost aleasă în cadrul negocierilor directe, dat fiind faptul că prețul propus era cel mai mic pentru realizarea lucrărilor contractate.

„Reparația turbinei și generatorului Nr. 3 va începe curând, iar lucrările urmează a fi finisate până în data de 1 octombrie a acestui an. Astfel, turbina și generatorul Nr. 3 vor fi pregătite pentru noul sezon de încălzire, iar blocul Nr. 1 va avea asigurată rezervă în caz de necesitate”, se arată în comunicatul companiei.

De cealaltă parte, fostul deputat Alexandr Slusari susține că de fapt inițial Termoelectrica a anunțat un concurs cu participarea a trei companii: Horus, una română și una ucraineană. Despre prima, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor afirmă că ar fi controlată din off-shore prin compania Prominvest Development LTD, care legal nu ar fi putut participa la licitație. Mai mult, compania românească ar fi propus un preț cu 20% mai mic.

„Însă, Termoelectrică, care tot mai mult se transformă în filiala companiei oligarhului rus Mordașov Силовые машины, anulează concursul fără multe explicații și începe imediat negocieri directe ….. cu 2 întreprinderi, care două zile în urmă au participat la concurs eșuat. În urma negocierilor deja compania Horus subit vine cu oferta mai ieftină și căștigă. Este un scenariu pentru Kafka, insultă crasă în adresa cetățenilor Republicii Moldova și material bogat pentru Procuratura!”, afirmă fostul parlamentar.

Slusari consideră că prin adoptarea acestei decizii „aberante” ar urma să apară anumite probleme cu partenerii externi din România și Ucraina.

„Nu mai am cuvinte cenzurate pentru repetarea tuturor problemelor, care ar genera aceasta decizie aberantă în raport cu partenerii externi, în special cu România și Ucraina, în contextual sancțiunilor occidentale, aplicate de două ori asupra lui oligarhul din anturajul lui Putin. Vă amintesc că inclusiv din aceste considerente data trecută a fost anulat, în pofida rezistenței frioase a lui Spânu, concurs, aranjat pentru Mordașov. Dar mai grav este aspectul intern”, menționează Slusari.

Amintim că, controversata licitație de la Termoelectrica, a fost anulată la începutul lunii aprilie. Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că decizia s-a luat în special după apariția în presă a mai multor informații despre compania câștigătoare a licitației și legăturile acesteia cu oligarhul rus Mordșaov, sancționat de mai multe ori de SUA, Marea Britanie și UE.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal