*Acest material este sponsorizat

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă
TORECO

Costurile consumabilelor de igienă într-o unitate economică nu sunt de neglijat (pot ajunge și chiar pot trece pragul de 10 Euro/angajat/lună) având în vedere produsele esențiale, fără de care angajații unității nu pot activa în condiții  normale. Desigur că e vorba despre: hârtie igienică, prosoape pentru mâini și săpun – 3 produse esențiale. 

Dacă ne uităm la un set simplu (3 produse aproape banale pe care le folosim cu toții și acasă) și la valoarea acestui set (o unitate economică, cu minim zeci de angajati și plus minim sute de vizitatori/clienți, cheltuie sume importante anual) primul pas și cel mai răspândit în acest sens este alocarea unui buget fix către compania de curățenie sau către furnizorul de produse igienice cu câteva condiționări de calitate a consumabilului.

Până aici e clar, dar, acum, să cercetăm ce alte costuri ascunse pot apărea în cazul unui proces de alegere bazat numai pe selectarea de pret/unitate de consum:

PRIMUL FACTOR și cel mai important care duce la creșterea bugetului este confuzia foarte comună între costul de achiziție și costul de folosire

Costul de achiziție este selectat printr-un proces competitiv (deci foarte scăzut...) al unui produs, de exemplu: XX MDL/rola de hârtie igienică de YY metri sau XX MDL/800 prosoape pantru mâini de tip Z/V sau XX MDL/litru de săpun lichid.

Pare o matematică destul de simplă și ușor de comparat, dar comparația pierde din vedere doi factori principali care pot aduce costuri ascunse foarte importante, și anume:

1. Performanța (calitatea) produsului:

Produsul poate fi calitativ sau mai puțin calitativ, astfel și cantitatea de produs folosit la fiecare utilizare este mai mică sau mai mare.

Imaginați-vă un prosop pentru mâini care absoarbe repede și este foarte rezistent umed în comparație cu un prosop rigid și neabsorbant, care se rupe la contacul cu mâna umedă. În așa situație raportul de consum se poate ridica 1:5 în funcție de calitatea prosopului de  hârtie (de exemplu: 1 prosop de hârtie pentru mâini din categoria profesională (calitativă) cu efect similar de uscare/ștergere a mâinii contra a 5 prosoape dintr-o categorie mai puțin calitativă).

În cazul săpunului (lichid/spumă), raportul la fel poate fi mare, pentru că săpunul ieftin se obține prin diluție sau utilizarea prin unor materii prime ieftine, din această cauză și rezultă efectul spumare și curățare redus, și sporește cantitatea utilizată.

Ușor putem găsi pe piață săpunuri cu raport de consum de 1:20, per general aici comparăm cartuș săpun-spumă în raport cu săpun vrac în recipient (bidon) de 5 litri.

2. Sistemul de dispensere/dozare al consumabilelor

Ce anume face un sistem de dispensere (dozatoare) calitative în folosul scăderii costului în folosire:

 • limitează posibilitatea de risipă sau furt – chiar și în birourile de clasă Premium, oamenii iau hârtia igienică acasă! – procentul de risipa/furt poate fi de circa 30%;
 • limitează consumul individual prin porționarea consumabilului;
 • hârtia igienică în rolă se derulează mai repede și mai mult decât hârtia igienică porționată,
 • prosoapele pentru mâini rolă în dispenser cu sistem automat sau semiautomat nu permite folosirea mai multor prosoape simultan cum o face dispenserul de prosoape tip Z sau V;
 • săpunul de tip spumă în cartuș dozează mai puțin decât dozatorul de tip vrac (1 litru de săpun-spumă distribuie 2500 doze).

Deci, din cele menționate puțin mai sus, se poate observa că deși ne-am asigurat că avem cel mai bun cost/unitate și suntem siguri pe o economie de 10-20% (se are în vedere diferențele de preț din piață), prin alegerea unei combinații greșite de consumabile și sisteme de dispensere/dozatoare putem avea în realitate (în practică) s-a obținut un cost de folosire mult mai mare decât cel așteptat.

Care este soluția de evaluare corectă în baza acestor 2 factori?

Desigur, un consultant competent vă poate ajuta cu recomandări – toreco.md este unul dintre ei – dar cel mai bine ar fi să apelați la o testare Gratuită. 

Ce presupune o testare Gratuită?

Se face un test în masă (cât mai mulți utilizatori și cât mai multe toalete să participe la test pe o perioadă determinată de timp) cu un cost total limitat la bugetul dorit (cel existent plus o economie substanțială). La final se trag concluziile și se alege sau respinge soluția propusă.

Ce presupune în sine o testare gratuită de la toreco.md 

Se dau dispensere cu titlu gratuit (adică în folosință) pe perioada determinată testării, aceasta cel puțin din start vă scutește de investiții adiționale. Solicită a testare gratuită la numerele de telefon: (022) 111 070 / +373 79 101 222

 

AL DOILEA FACTOR important care poate avea costuri ascunse este capacitatea dispenserelor/dozatoarelor

Capacitatea dispenserelor, adică numărul de porții disponibile în fiecare dispenser poate purta costuri ascunse. Cum acest lucru influențează asupra costurilor (pe lângă disconfortul legat de terminarea rapidă a consumabilului – doar imaginati-vă)?

Simplu – înlocuirea consumabilului înseamnă un angajat care aduce din spațiul de depozitare consumabilul de schimb. În condițiile actuale, când costul muncii este în creștere, timpul de administrare cumulat este foarte valoros. Gândiți-vă la o fabrică sau o companie cu sute de angajați, localizați pe mai multe etaje, unde schimbarea consumabilului necesită câteva vizite pe zi pe distanțe mări!

AL TREILEA factor important este spațiul de depozitare pentru consumabile

Spațiul de depozitare costă! Prețurile per m2 le cunoașteți deja sau puteți face un search de sinestătător, indiferent că discutăm despre spațiu industrial sau spațiu de birouri. Volumul unui box de hârtie igienică rolă clasică este dublul unui box de hartie igienică împăturită (interfolded), dar în consum raportul crește aproape de 1:5 în favoarea hârtiei igienice împăturite!

Un alt exemplu este săpunul de tip cartuș, unde cartușul cu capacitate de 1 litru (produce spumarea lichidului în volum de 2500 doze) are acelaș consum precum circa 10 litri de săpun lichid vrac (2 bidoane de 5 litri).

 

Imaginți-vă și efortul de a căra aceste volume și greutăți conform criteriului anterior. Exemplele pot continua.

AL PATRULEA factor este costul de administrare al canalizației

Aici vorbim în special despre hârtia igienică de calitate scăzută care nu se dizolvă sau se dizolvă foarte rău sau pe termen lung în canalizare și care poate bloca atât sistemul nou cât și vechi de scurgere.

O operațiune lunară de curățare a scurgerilor poate ajunge de la câteva sute până la cateva mii de Euro, costuri care dispar în cazul folosirii hârtiei igienice calitative care se dizolvă în apă. În prezent există produse (gama TORK de exemplu) care se dizolvă în mai puțin de 15 secunde.

Ne oprim aici, deși sunt multe alte costuri și factori (precum: pozițonarea corectă a dispenserelor, virozele sezoniere – produsele igienice selectate corect pot influența direct numărul de zile a angajaților la locul de muncă), mult mai dificil de estimat: satisfacția și sănătatea angajaților/clienților (sunt de neînțeles clădirile de birouri în care lucrează oameni cu standarde dintre cele mai înalte de igienă și de confort, dar cărora li se oferă săpun lichid vrac, bidon de 5 litri, cu aromă de zmeură și care costă mai puțin decât apa îmbuteliată), protecția mediului (hârtia este certificată Ecolabel sau nu, din surse FSC sau reciclată ...), etc.

Soluția ta curată – TORECO

P.

Vezi și aceste știri
Tork - brandul Nr.1 în Europa - acum și în Moldova. Unde pot fi găsite cele mai căutate produse și soluții profesionale de igienă

Tork - brandul Nr.1 în Europa - acum și în Moldova. Unde pot fi găsite cele mai căutate produse și soluții profesionale de igienă

Un nou magazin online lansat în Republica Moldova. Cu Megaokazie.md ai produse de teleshopping văzute la TV, acum și în Moldova!

Un nou magazin online lansat în Republica Moldova. Cu Megaokazie.md ai produse de teleshopping văzute la TV, acum și în Moldova!

Detergenți și produse de igienă cu standarde duble pentru piețele din Est și din Vest: trei șiretlicuri la care recurg marile companii

Detergenți și produse de igienă cu standarde duble pentru piețele din Est și din Vest: trei șiretlicuri la care recurg marile companii

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Caz tragic în capitală. Un bărbat a murit, după ce a călcat într-o băltoacă în care erau căzute două fire electrice
 • 2
  Scenariul ca Rusia să ia Nicolaiv, Odesa și regiunea transnistreană este ridicol, spune Alexei Arestovici
 • 3
  Andrei Spînu, către Ion Ceban: „Ploaia arată cât de prost gestionezi acest oraș”. Reacția purtătoarei de cuvânt a edilului capitalei
 • 4
  Două companii care oferă credite nebancare și-au suspendat activitatea. Anunțul făcut de CNPF
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.