Intenția Ministerului Educației și Cercetării de a reforma învățământul superior, care prevede măsuri precum absorbția și comasarea mai multor universități, este dur criticată de reprezentanții instituțiilor afectate de aceste măsuri. În acest sens, reprezentanții Universității de Stat din Tiraspol, Universității Agrare și a celei din Taraclia, au venit cu mesaje publice prin care cer autorităților să renunțe la această intenție.
Astfel, reprezentanții Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău susțin că absorbția este realizată pe ascuns și în mod netransparent, fără discuții cu colectivul universității.
„Faptul că această „absorbție” se face pe ascuns, netransparent și fără a se discuta cu colectivul Universității, denotă că suntem neglijați și nu mai este nevoie de prima instituție de învățământ superior din țară”, consideră reprezentanții instituției.
„În felul acesta este recunoscută deschis Transnistria cu tot cu universitatea de acolo, care, abuziv, a apărut ca din „ceață”... pe patrimoniul Universității de Stat din Tiraspol. În acest context, ne asumăm dreptul de a apela și la organismele internaționale pentru a ne apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională”, se arată în comunicatul Universității.
Aceștia solicită să nu fie admisă încălcarea autonomiei universitare, prevăzută de Carta Universității și să fie respectată legislația în vigoare, de rând cu „păstrarea celei mai vechi instituții de învățământ superior din țară”. Mai mult, membrii Universității consideră că instituția „nu trebuie supusă procesului de reorganizare până la rezolvarea conflictului transnistrean”.
„Solicităm ministerului de resort să nu admită distrugerea Universității de Stat din Tiraspol, ci să opteze pentru fortificarea acestei instituții de învățământ cu tradiții, care, de facto, reprezintă Republica Moldova. Dorim să devenim specialiști de înaltă calificare continuând studiile la această universitate. Optăm pentru o continuitate și nu vom admite să ni se fure viitorul”, se arată în mesajul semnat de 2.700 de studenți ai Universității de Stat din Tiraspol.
O altă reacție avenit și din partea Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM), în acest sens fiind inițiată o petiție, de către sindicatul UASM, care a acumulat aproape 450 de semnături la momentul publicării articolului. Autorii petiției consideră că Universitatea trebuie să rămână independentă din motiv că este cea mai longevivă și unica universitate cu profil agrare din R. Moldova.
Totodată, un alt motiv invocat este legat de faptul că în această instituție are loc, în opinia inițiatorilor petiției, formarea cadrelor pentru sectorul agroalimentar al țării la cel mai înalt nivel. Sindicatul UASM mai menționează că universitatea este singura instituție de învățământ superior care se subordonează Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
În cazul Universității din Taraclia, cu o reacție a venit președintele Societății Științifice a Bulgarilor din Moldova, Ivan Duminica, care a criticat intenția Ministerului de a absorbi Universitatea din Taraclia în cadrul Universității Pedagogice „I. Creangă” din Chișinău.
„Suntem foarte supărați pe faptul că decizia de a fuziona Universitatea de Stat din Taraclia cu Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău, a fost luată fără discuții prealabile cu comunitatea bulgarilor din republică. Mai mult, decizia unilaterală a Ministerului Educației și Cercetării al R. Moldova încalcă un document fundamental ce garantează existența Universității de Stat din Taraclia, fiind vorba de „Acordul între Guvernul R. Moldova și Republica Bulgaria” prin care se precizează clar că modificările acestui document pot fi făcut doar „reciproc”. Întrucât Moldova nu a denunțat acest document printr-o hotărâre de Guvern, ministrul nu are competența de a lua o asemenea deciziei”, a declarat Duminica.
Cercetătorul susține că Universitatea din Taraclia reprezintă un simbol al bunelor relații dintre Bulgaria și Moldova, și joacă un rol important în „păstrarea identității culturale a comunității bulgare din Republică”, menționând că în ultimii ani instituția a devenit unul din centrele de studii științifice bulgare. Acesta califică intenția Ministerului de la Chișinău drept una care va avea ca rezultat „dizolvarea caracterului bulgar”.
„Sper ca guvernul R. Moldova să asculte vocea comunității bulgare și chiar autoritățile Bulgariei, pentru că în drum său spre integrarea europeană, Chișinăul trebuie să caute, nu să piardă aliați din rândurile statelor membre ale UE”, a adăugat Duminica.
Și colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport a venit cu un mesaj către Ministrul Educației și Cercetării prin care a solicitat stoparea procesului de absorbție.
„Actualmente, USEFS reprezintă nu doar o simplă instituție de învățământ superior de profil, ci este întruchiparea celor mai marcante realizări științifico-practice și educațional-empirice din domeniul de referință, în cadrul căreia își desfășoară activitatea cele mai titrate personalități din mediul universitar și științific”, se arată în declarație.
Amintim că la 27 iunie curent, Ministerul Educației a anunțat lansarea reformei „Universități Moderne”, care prevedea printre altele și reorganizare prin absorbție a mai multor instituții de cercetare și universități. Potrivit comunicatului instituției, reorganizarea instituțiilor de învățământ este planificată între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Admitere la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.
Vezi și aceste știri

Mai multe instituții de cercetare și universități vor fi reorganizate. Ministerul Educației lansează reforma „Universități Moderne”

Perioade comune de organizare și desfășurare a concursului de admitere la studii superioare. Recomandarea Ministerului Educației pentru universități
