La 29 iunie, judecătorii Curții de Apel Chișinău examinează solicitarea avocaților lui Igor Dodon. Apărătorii fostului președinte cer eliberarea lui din arest la domiciliu. În același timp, în fața sediului instanței se desfășoară un protest.
Avocații fostușui președinte Igor Dodon cer Curții de Apel să anuleze încheierea judecătoriei Ciocana, municipiul Chișinău, prin care lui Dodon i-a fost prelungită măsura de arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile.
Iar cei aflați afară cer stoparea urmăririi penale pe numele lui Igor Dodon.
Simbolic sau întâmplător, dar azi PSRM numără 25 de ani de la înființare.
AGORA precizează că Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu. Procurorii au înaintat solicitarea în instanța de judecată după ce ex-președintele Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, urmare a perchezițiilor desfășurate în dimineața zilei de 24 mai, când ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, CNA, în comun cu procurorii anticorupție, au descins la domiciliul fostului președinte, precum și în alte locații.
Ulterior, la 25 mai, procurorii au cerut aplicarea arestului preventiv pentru Igor Dodon și cumnatul său Petru Merineanu. Iar la 26 mai magistrații Judecătoriei Ciocana au emis o decizie prin care Petru Merineanu a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr.13.
Și fosta prima doamnă a R. Moldova, Galina Dodon, a fost oficial învinuită de complicitate la îmbogățire ilicită. După ce a fost citată și audiată la Procuratura Anticorupție (PA), soția lui Igor Dodon a spus că nu-și recunoaște vina, iar dosarul în care e vizată este unul politic și are drept scop de a-i denigra familia.
De menționat că în cadrul perchezițiilor, în unele de locații au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolurile unui partid, au fost depistate 17 mii de lei și 1.000 de dolari.
În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care ar fi avut loc începând cu anul 2014 și până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare.
Suplimentar, la 27 iunie, ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon a fost învinuit și de săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.
Vezi și aceste știri

Igor Dodon, pus sub învinuire în dosarul „Energocom”

Ultima oră! Procurorii pun sechestru pe mai multe bunuri ale ex-președintelui Igor Dodon. Printre acestea, casa în care locuiește cu familia

Igor Dodon, despre averea sa, după ce a fost citat la PA: „Eu am doar casa care este în gaj la bancă”

Ultima oră! Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu. Mandatul a fost prelungit de magistrați cu încă 30 de zile

Lituania opreşte tranzitul feroviar spre Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti
