Comisia pentru Situații Excepționale Chișinău solicită Guvernului să renunțe la contestația depusă în instanța de judecată împotriva deciziei privind majorarea tarifelor în transportul public din capitală. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban, care susține că acțiunea Cancelariei de Stat este una ilegală.
„ Astăzi s-a întrunit Comisia Situații Excepționale Chișinău. A fost audiat raportul Direcției Transport și Căi de Comunicație privind riscurile atestate în cazul unei eventuale decizii de suspendare a ajustării tarifului în transportul public”, a anunțat Ceban.
Potrivit edilului, în urma audierii raportului s-a că situația în domeniu e gravă și în cazul în care nu s-ar fi intervenit urgent pentru ajustarea tarifului la transportul public, am fi ajuns la o situație de faliment a întreprinderilor RTEC și PUA. Inclusiv, dacă nu se ajustează prețurile, există riscul suspendării acestor servicii pentru cetățeni.
„Aceste modificări nu au avut loc din 2009, iar în ultima perioadă prețurile mari la benzină, motorină, energie electrică, gaz, piese de schimb și mentenanța unităților de transport - au crescut de zeci de ori.”, afirmă primarul capitalei.
Ceban susține că decizia Cancelariei de Stat de contestare a actului administrativ privind ajustarea tarifului este „o ingerință în treburile Administrațiilor Publice Locale şi de sfidare a legii, or așa acțiuni nu au mai fost făcute, deşi Guvernarea a majorat prețurile la călătoria în transportul interurban, dar şi în transportul din mai multe oraşe din republică”.
„Solicitarea Guvernului către instanță, de anulare a tarifului în transportul public din capitală, este un atac politic fără precedent asupra autonomiei locale, în afara cadrului legal, dar și cu încălcarea obligației Guvernului, asumate inclusiv la nivel internațional, de a colabora cu bună-credință cu municipalitatea și toate APL-urile din Republica Moldova”, consideră edilul.
Acesta a precizat că CSE așteaptă răspunsul Guvernului și susține că cetățenii au înțeles că odată cu ajustarea tarifelor, unificarea prețului la transportul public şi procurarea abonamentelor pentru toate tipurile de călătorii este mai mult un avantaj decât un dezavantaj.
Amintim că începând cu 25 iunie, în capitală, au ieșit în vânzare abonamentele pentru călătoria cu transportul public. Acestea sunt valabile atât în troleibuzele, cât și în autobuzele din capitală, inclusiv în suburbii.
Prețul abonamentului lunar constituie - 234 de lei, un abonament pentru trei luni costă - 594 de lei, iar un abonament de șase luni – 972 de lei.
Precizăm că începând cu 1 iulie, tariful pentru o călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală a fost majorat până la șase lei. Prețul a fost stabilit în baza noii metodologii de stabilire a tarifelor pentru călătoria în transportul public, care a fost aprobată luni, 13 iunie, de către Consiliul Municipal Chișinău.
Vezi și aceste știri

Primarul capitalei cere 350 mil. de lei în bugetul municipal pentru menținerea tarifului actual la călătoriile cu transport public (DOC)

Primarul capitalei: Suntem chemați în judecată pentru anularea deciziei CMC privind tarifele la călătoria cu transportul public
