Stamate, despre ultimele decizii ale ANI în privința unor foști șefi: Controalele au început după prevederile vechi ale legii

Stamate, despre ultimele decizii ale ANI în privința unor foști șefi: Controalele au început după prevederile vechi ale legii

Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități Olesea Stamate a comentat ultimele decizii ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), prin care în privința unor foști șefi, printre care Vladislav Clima și Alexandru Jizdan, după ce inspectorii de integritate nu au constatat diferențieri substanțiale între veniturile declarate și proprietățile deținute. Deputata susține că motivul pentru care există astfel de constatări este legat de faptul că respectivele controale au fost pornite în baza vechilor prevederi ale legii.

„S-a pornit un val de critici vizavi de actele de constatare emise de ANI in privința unor foști șefi, printre care Clima, Jizdan și alții, prin care s-a constatat lipsa diferențierii substanțiale între veniturile declarate și proprietăți. Nu vreau sa justific activitatea inspectorilor de integritate, însă nici nu vreau subiectul sa fie tratat superficial”, afirmă președinta Comisiei juridice, numiri și imunități.

Publicitate

Astfel, Stamate susține că înainte de modificarea legii cu privire la ANI în octombrie 2021, declararea bunurilor la prețuri derizorii era posibilă și legală, fapt pentru care au și existat cazuri în care proprietăți scumpe erau declarate la o valoare de câteva sute de euro, ANI neavând temei legal pentru a constata diferența.

„Acum ANI are toate pârghiile sa nu mai admită asemenea declarații, însă controalele despre care azi vorbește presa au început încă acum unul doi ani, poate și mai devreme, și respectiv acestora li se aplica prevederile vechi ale legii - adică la momentul când persoana a declarat. Iar prin prisma acelor prevederi- nu văd cum ANI ar fi putut proceda altfel”, a explicat deputata.

În privința cazurilor recente în care inspectorii de integritate au încheiat procedura de verificare a averilor și intereselor personale a unor foști funcționari publici, după ce au constatat lipsa diferențierii substanțiale între veniturile declarate și proprietăți, Stamate afirmă că unele dintre persoanele vizate sunt sub urmărire penală, cum ar fi cazul ex-judecătorului Vladislav Clima sau ex-ministrului Alexandru Jizdan inclusiv pe îmbogățire ilicită.

„Iar mecanismele pe care le are procuratura sunt cu totul altele decât cele de care dispune sau mai bine zis, dispunea, ANI până să fie modificată legea”, precizează Stamate.

„Este un semn bun că ANI s-a apucat de finalizarea verificărilor pe dosare care au fost lăsate la prăfuit, probabil in mod deliberat, timp de ani de zile de fosta conducere a autorității. Și probabil nici inspectorilor, dacă sunt de buna credință, nu le face mare satisfacție sa emită asemenea acte de constatare, știind că vor fi criticați de public. Dar legea trebuie aplicată egal fata de toți”, a adăugat acesta.

Stamate afirmă că în cazul existenței unor asemenea acte de constatare pe viitor, pe procedurile începute după modificarea legii - atunci cu siguranță „vom avea multe întrebări față de ANI și inspectori”.

„Acum însă, evident nu putem declara că ANI este total reformat, asta încă urmează. Sunt multe lucruri de făcut. Însă va invit totuși la puțina analiză, fără sa sărim în declarații tari, chiar dacă ar părea mai populare”, susține parlamentara.

Amintim că, verificarea averii și intereselor personale în privința lui Pînzari, Țîrdea și Clima a fost încetată, după mai mulți ani în care inspectorii au derulat această procedură. Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), în cadrul verificărilor nu au fost depistate diferențe substanțiale între averile, veniturile și cheltuielile declarate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal