Școala din Moldova, între paragină și elită. Exemplul a două școli din r. Orhei, unde unii elevi beneficiază de condiții de top, iar alții nu au nici măcar WC în bloc (VIDEO)

Școala din Moldova, între paragină și elită. Exemplul a două școli din r. Orhei, unde unii elevi beneficiază de condiții de top, iar alții nu au nici măcar WC în bloc (VIDEO)

În gimnaziul din satul Dișcova, comuna Puțintei, raionul Orhei, învață 85 de elevi. Copiii de aici dispun de un singur WC, și acesta - în curtea școlii. Sala sportivă și cea festivă se află în paragină, rețeaua de canalizare e deteriorată. Cantina nu este pe deplin funcțională. Din cei 12 profesori care predau aici, zece sunt nevoiți să facă naveta în fiecare dimineață. La doar 30 de kilometri de această instituție, în centrul orașului Orhei, se află unul dintre cele mai dotate licee din țară, „Ion Luca Caragiale”. Prin comparație, aici WC-urile sunt în interiorul clădirii, fiind prevăzute blocuri sanitare și pentru copiii cu necesități speciale. Elevii se pot bucura de o sală sportivă proaspăt renovată, de una dintre cele mai spațioase săli festivă din raion și de o cantină modernă. Această discrepanță ne-a determinat să aflăm cum se întâmplă că, în aceeași țară, unii copii beneficiază de condiții de învățământ de top, iar alții, nu au nici măcar WC în școală. 

În gimnaziul din Dișcova, sunt doar două WC-uri, unul pentru elevi și altul pentru profesori. Blocurile sunt amplasate în curte, iar condițiile acolo sunt dezastruoase. 

„ - De ce se întâmplă că este un singur WC în curte pentru elevi și unul pentru profesori? - Este un lucru moștenit de mine. Venind în funcția de primar am văzut și am preluat ceea ce este la moment. Detalii nu vă pot oferi”, a declarat primara comunei Puțintei, Elena Nanii. 

Filiala Gimnaziului Puțintei din Dișcova a fost fondată în 1980. De atunci, o parte a clădirii a început treptat să se ruineze. Principala cauză este acoperișul deteriorat, care nu face față ploilor și lasă ca apa să ajungă în pereți. 

„Din faptul că acoperișul este degradat se scurg apele în urma ploilor, care a afectat însăși pereții clădirii. Clădirea își are astfel aspectul mai mult de 15 ani în urmă”, a menționat primara comunei.

Astfel, o aripă a clădirii unde se află sala sportivă și cea de festivități, în prezent se află în paragină. Timp de zece ani, accesul aici este interzis. 

Totuși, o parte din acoperiș a rezistat timpului, iar cealaltă parte a clădirii cu trei etaje nu a cedat. Aici își fac studiile elevii din clasele primare și gimnaziale. Întrucât școala nu dispune de sală sportivă, profesorii au amenajat una improvizată. 

„Spațiul este mult prea redus pentru a face exerciții în forță, se limitează, sau de altfel, profesorii sunt ingenioși în tot ceea ce fac, se limitează doar la niște atribute mult prea simple. Este și scăderea sau faptul că copiii nu primesc o dezvoltare decentă”, a precizat Elena Nanii.

La improvizație s-a apelat și la amenajarea cantinei. „Profesorii la zi sunt mult prea ingenioși și administrația gimnaziului a găsit o soluție, improvizând o sală de cantină și poate că este un beneficiu că nu se prepară mâncarea pe loc, dar este adusă prin sistemul de alimentație catering”, a declarat primara. 

De asemenea, în blocul din Dișcova a fost amenajată o grădiniță pentru 44 de copii. „Terenul de joacă lasă mult de dorit, inventarul sportiv. Nu dispunem de o sală festivă sau o sală sportivă. Grădinița a fost reamenajată, nu construită din start. De aceea, Administrația Publică Locală și comunitatea a adaptat grădinița respectivă”, a declarat directoarea interimară a Grădiniței „Dișcova”, Elena Mihaila. 

Revenind la problema școlii, administrația propune ca elevii din Dișcova să fie transferați în Puțintei, unde condițiile de învățământ sunt mult mai bune. Însă, părinții s-ar opune. 

„Școala este o instituție din anul 1960, dar în principiu este lucrativă, având săli dotate cu totul respectiv, dacă vorbim de chimie, fizică. Vorbim de clasele dotate cu sală sportivă, sală festivă, avem și zonă de odihnă. Copii beneficiază de blocuri sanitare în interiorul instituției și este un avantaj pentru ei, clar”, a adăugat primara comunei Puțintei. 

Bugetul Gimnaziului din Puțintei, inclusiv a filialei din Dișcova este de circa patru milioane de lei. Dintre acestea, trei merg spre plata salariilor. Prin comparație, bugetul Liceului „Ion Luca Caragiale” din orașul Orhei este de cinci ori mai mare și ajunge la 22 de milioane de lei. Aici învață 1 402 elevi. 

Liceul a fost fondat în anul 2004, în baza reorganizării școlii medii de cultură generală nr.3. Atunci, condițiile erau precare. 

„Noi nu mai avem alte situații decât situațiile de a câștiga proiecte, de a participa, de a obține granturi, și majoritatea ce o să vedeți în instituție a fost creat printr-un proiect care se numește reforma învățământului în R. Moldova”, a declarat directoarea Liceului „Ion Luca Caragiale” din Orhei, Maria Chișlaru. 

„Fiecare clasă este dotată cu laptop, cu tablă interactivă sau proiector și cu două tipuri de table, una pentru atașarea materialelor și una de scris”, a menționat directoarea adjunctă a liceului, Magdalena Marandiuc. 

„Avem în baza de date, conform cerințelor educaționale speciale 15 elevi, dintre care, doi sunt cu tulburări de spectru autism. Acest centru este dotat pentru a le ușura, a le facilita acestor copii, ai ajuta să se regăsească în cercul prietenilor, elevilor din școala noastră”, a precizat cadrul  didactic de sprijin, Nina Crăciun. 

„Laboratorul de Fizică este dotat cu toate materialele necesare, atât digitale cât și mecanice, astfel încât să acopere o clasă de 30 de elevi. În cadrul proiectelor proiectelor multidisciplinare STEM, elevii clasei a 11-a, un grup de elevi de șase persoane, a elaborat un dezinfectant pentru masă construit dintr-un robot EF3”, a menționat profesorul de fizică, Veaceslav Macrinici. 

„Avem laptopuri și o imprimantă 3D, cu care cu elevii mai deosebiți încercăm să creăm lucruri interesante”, a spus profesoara de informatică, Vera Șevciuc. 

„Avem mai multe săli dotate cu cabinete lingofonice sau chiar spațiu francofon. Noi ne aflăm în unul dintre aceste spații, dotate cu bibliotecă, cu aparate lingofonice, ce ne permit transmiterea mesajului audio și interpretarea lor de către elevi”, a comunicat directoarea adjunctă a liceului, Magdalena Marandiuc. 

„Ne aflăm în cantina școlară. Această cantină este destinată claselor primare, unde se alimentează cei 535 de elevi, în patru ture”, a menționat directoarea adjunctă. 

„Criteriile de a fi selectați, pentru a se investi în școala noastră au ținut de performanța școlară, au ținut de populația școlară, că nu se poate investi într-o instituție cu un număr foarte mic de copii sau copiii care pleacă din localitatea dată”, a precizat directoarea Liceului „Ion Luca Caragiale” din Orhei, Maria Chișlaru.

Despre faptul că în școlile cu puțini copii nu se investește ne-a relatat în afara camerelor și administrația de la Dișcova. 

„- Ați încercat să aplicați la proiecte și … - Nu se acceptă. În toate unde sunt propuneri de proiecte se cere un număr de copii. Nu este eficiență. Nu mai puțin de 300 de copii trebuie să fie”. 

Una din soluțiile propuse este modificarea sistemului de bugetare a școlilor, care acum este în bază de cost standard per elev și alocarea unor sume mai mari de bani pentru școlile cu puțini copii. 

Menționăm că AGORA a scris un material EXCLUSIV la acest subiect, la care au acces doar cei care și-au procurat un abonament. În acest articol, expertul Anatol Gremalschi a prezentat o opinie contrară. El a declarat că școlile cu puțini elevi nu sunt lichidate, întrucât copiii beneficiază în continuare de studii.

„Niciun elev nu rămâne în stradă. Să întreții două autobuze școlare este de două ori mai ieftin decât să plătești 50 de profesori”, a declarat Anatol Gremalschi. 

În anul precedent de studii, pentru fiecare elev, statul a oferit 14 mii de lei, iar pentru fiecare școală a alocat câte 750 de mii de lei. Potrivit Ministerului Educației, în prezent, în R. Moldova activează 1.239 de instituții de învățământ. Dintre acestea, 1.145 sunt la autogestiune.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ai carte, ai parte (de frici și complexe). Ce traume ne-a creat școala și cum pot fi depășite acestea, în opinia psihologilor

Ai carte, ai parte (de frici și complexe). Ce traume ne-a creat școala și cum pot fi depășite acestea, în opinia psihologilor

O școală din capitală va purta numele scriitorului Spiridon Vangheli

O școală din capitală va purta numele scriitorului Spiridon Vangheli

Afacere cu nume predestinat: Povestea soților Vulpe - profesorii care fac slalom între lecțiile de la școală și drumul mierii din pădure (VIDEO)

Afacere cu nume predestinat: Povestea soților Vulpe - profesorii care fac slalom între lecțiile de la școală și drumul mierii din pădure (VIDEO)

Advertoriale
 A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.