Decizia va fi transmisă parlamentelor și legislaturilor celor 30 de state membre pentru ratificarea finală. Liderii NATO au declarat că se așteaptă ca procesul să se desfășoare rapid, permițând o aderare fără precedent și o demonstrație de unitate împotriva Federației Ruse.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a calificat decizia drept una istorică.
Votul de extindere, împreună cu noile angajamente de consolidare a poziției de forță a NATO în Europa, au făcut ca summitul de la Madrid să fie unul dintre cele mai productive din istoria recentă.
Totodată, alianța a aprobat un nou document care prezintă obiectivele NATO pentru următorul deceniu. Actualizat ultima dată în 2010, acesta prezintă provocările de securitate cu care se confruntă alianța defensivă, schițând în același timp un plan de acțiune.
Documentul identifică Rusia ca fiind „ cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților și a păcii și stabilității în zona euroatlantică” și abordează sprijinul NATO pentru o Ucraină independentă. În versiunea din 2010 a documentului, Rusia a fost menționată ca fiind un „partener euroatlantic”.
Pentru prima dată, documentul a subliniat China ca fiind o provocare, afirmând că „ambițiile și politicile coercitive ale acestei țări pun la încercare interesele, securitatea și valorile” NATO.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.