Viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a anunțat că miercuri, 29 iunie, a fost semnat Acordul de liberalizare temporară a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană.
„Dragi transportatori moldoveni, acum aveți posibilitatea să efectuați operațiuni de transport prin țările UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transport rutier. Puteți să vă încheiați în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene. Aveți cale liberă în UE! Aveți libertate, costuri mai mici și beneficiați direct de apropierea noastră de UE”, a scris Andrei Spînu.
Potrivit ministrului, astfel va fi asigurată buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, afectată de situația din Ucraina.
„Acest coridor al solidarității va pune capăt tuturor problemelor întâmpinate pe parcursul acestor luni de conflict, dar și a vechilor istorii când transportatorii trebuiau să-și împartă autorizațiile. Odată cu acest Acord, această istorie nefastă se încheie și nu se va mai repeta, iar noi avansăm deciși către Europa” a adăugat viceprim-ministrul.
Menționăm că, la 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliul European, Charles Michel. Țările membre au ajuns la un consens privind acest subiect. Georgia nu a primit acest statut, iar liderii europeni au declarat că UE este pregătită să-l acorde după ce Georgia își va rezolva problemele prioritare.
Vezi și aceste știri

„Am fi ajuns la o situație de faliment”: CSE Chișinău cere Guvernului să renunțe la contestația împotriva majorării tarifelor la transportul public

Prețul maxim pentru transport de pasageri, în creștere. Tariful pentru rutele raionale atinge 1,02 lei per km
