Deputații Partidului Socialiștilor au venit la Curtea Constituțională. Parlamentarii urmează să conteste Hotărârea Parlamentului din 23 iunie prin care pe teritoriul R. Moldova a fost prelungită starea de urgență.
„Considerăm că această hotărâre este în exces. Argumentele le-am adus când s-a dezbătut proiectul în plen. Considerentele cu care a venit Guvernul le considerăm că vin să restrângă drepturile cetățenilor, deoarece în stare de urgență CSE, unde sunt reprezentanți membrii Guvernului, vor avea drepturi mai largi și se restrâng pentru 45 de zile drepturile cetățenilor. Argumentele CSE că avem mai multe situații de criză, provocări, amenințări la securitatea țării, nu suportă nicio critică. S-a spus că avem probleme cu primirea refugiații. Dar datele denotă că a scăzut valul migraților care vin din Ucraina. Au vorbit de amenințări în domeniul energetic, dar nu avem acum nicio amenințare de așa gen.
Argumentele le-am invocat în sesizarea pe care am depus-o la Curtea Constituțională. Am rugat Înalta Curtea să examineze în regim de urgență constituționalitatea acestei hotărâri”, a spus deputatul Vasile Bolea.
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 45 de zile prin votul deputaților la ședința plenară din 23 iunie. Decizia a fost susținută de 59 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate. Partidul Șor și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu au susținut proiectul.
Parlament de prelungire a stării de urgență începând cu 24 iunie”, a declarat Natalia Gavrilița.
Propunerea Prim-ministrei a stârnit nemulțumiri din partea opoziției, care a acuzat guvernarea că nu a făcut transparente cheltuielile și alocațiile bugetare și că ar comite mai multe abuzuri.
Deputatul PSRM Petru Burduja a criticat Guvernul pentru că nu a prezentat informații clare despre cheltuielile făcute în toamna anului trecut pentru procurarea gazelor naturale din surse alternative.
Hotărârea Parlamentului presupune abilitatea Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova de a emite dispoziții pe perioada stării de urgență, în vederea punerii în executare a măsurilor necesare, pe durata prelungirii stării de urgență.
Dispozițiile CSE sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Dispozițiile CSE intră în vigoare în momentul emiterii.
Mai devreme starea de urgență pe teritoriul R. Moldova s-a prelungit cu 60 de zile. Aceasta la 21 aprilie. Decizia a fost aprobată la ședința Parlamentului. „Pentru” au votat 55 de deputați, în mare parte cei din majoritatea parlamentară.
Pentru prima oară starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost declarată pe 17 martie 2020.
Vezi și aceste știri

Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă

Jurnalista care a protestat la Pervîi Kanal riscă până la 10 ani de închisoare. Împotriva acesteia a fost deschis un dosar penal pentru „falsuri” despre armata rusă
