
În iulie, la AGORA călătorim citind și citim despre călătorii. Dedicăm „miezul” verii temei turismului și cărărilor nebătătorite și facem totalurile lunii iunie
Vă vine să credeți că prima lună de vară deja s-a încheiat? Nici nouă! A fost o lună plină cu de toate. Lună în care R. Moldova a devenit stat candidat la aderarea la UE, iar președinta țării a mers la Kiev. O lună în care am înjurat când se scumpeau carburanții și oftam când se majorau prețurile la biletele în transportul public. La AGORA a fost și luna în care am organizat primul eveniment marca #ROOFOFFLINE din acest an, cu tema Hybrid Businesses. Suntem mândri că, printre toate subiectele de actualitate, am reușit să ne dedicăm și unei teme dominante a lunii iunie: Educația. Vă invit să vedeți mai jos ce am reușit să facem, inclusiv datorită susținerii voastre lunare. Iar pentru că„miezul” verii înseamnă călduri, vacanțe, relaxare, leneveală, călătorii, am decis să scriem în iulie despre experiențe și turism, local și în afara țării, cu bune și rele, cu sfaturi și secrete.
・
Ce am făcut în iunie
Am avut 26 de materiale la tema Educație. Iată realizările noastre:
Cătălina v-a prezentat o anchetă despre dotarea Colegiului de Inginerie de la Strășeni, care are tehnică de milioane, dar n-are prea mulți studenți. Din alt articol semnat de ea, un exclusiv AGORA, vedeți ce s-a mai ales din disciplina școlară Educația Sexuală. Citiți și vedeți dacă rezonați cu doi profesori, un preot, o psihologă, o ginecologă și o elevă care și-au spus părerile în acest text.
În proiectul său „Moldova, I am back”, Cătălina prezintă istoria de revenire în țară a lui Leo Zbancă, regizor de film, scenarist, psiholog, activist LGBT+ la centru GENDERDOC-M. În a doua parte a materialului găsiți opinia psihologăi Oxana Gumennaia despre bullying și cum poate fi combătut acest fenomen. În cea mai recentă ediție a aceluiași proiect, jurnalista noastră vă relatează istoria unei tinere pe nume Diana Adamciuc, care a studiat la Cluj, dar și date despre studiile tinerilor moldoveni peste hotare.
Cristian a dedicat educației tocmai două „PORȚII de istorie” (ca pentru pofticioși). Din prima citiți și savurați detalii despre cum și când a ajuns examenul de BAC pe meleagurile noastre. Citiți și, probabil, vă bucurați că nu (mai) dați BAC-ul. Din cea mai nouă „PORȚIE” aflați cum a reușit România să construiască aproape 2.000 de școli în Basarabia. Spoiler: pentru acest material Cristi a mers în arhive și la bibliotecă, dar și a stat de vorbă cu doi istorici.
Irina (Harea-Mardari) a croit timp printre edițiile de „Copiii știu mai bine” ca să vă povestească despre copiatul în Moldova și în lume. A invitat în studioul AGORA doi profesori - de clase primare și de facultate - iar ei au povestit despre copiatul de la lecțiile lor. Din materialul ei aflați și cum e monitorizată această practică în alte state, dar și date din studiile dedicate copiatului.
Irina a făcut și o punte între tema lunii mai (relația dintre R. Moldova și UE) și tema lunii iunie (Educația), oferindu-vă un material despre programul studențesc Erasmus, susținut de Uniunea Europeană. Din el aflați experiența a două tinere care au absolvit programul și cum acesta le-a schimbat viitorul.
De dragul temei Educației, Mihai a mers și prin țară, și prin Parlament. De la Orhei vă aduce un reportaj despre două instituții de învățământ din raionul Orhei, aflate la 30 de km distanță una de alta, dar condițiile cărora sunt ca cerul și pământul. O școală - cu WC în curte, alta - cu laboratoare super-dotate. Din Legislativ, Mihai aduce un vox cu deputați, care fie au recunosc că au mai copiat, au mai fugit de la ore, fie au declarat că au fost ușă de biserică.
Dintr-un alt material de-al său aflăm că fondurile școlare, deși pe hârtie - ilegale, continuă să înflorească, iar asociațiile părintești, care ar legaliza strângerile de fonduri, nu-s chiar atât de populare. Mai mult, luna aceasta Mihai dedică o întreagă ediție a proiectului său „EconomClass” unui program educațional. Despre ce e vorba, aflați din cele patru componente ale proiectului său: vox, explainer, interviu și quiz.
Între pregătirile pentru susținerea propriei teze de licență, Ana v-a povestit tot ce a putut afla despre cum a schimbat instalarea camerelor video numărul candidaților dați afară de la BAC. Spoiler: scăderea este dramatică. De asemenea, din alt material al ei aflați câți profesori se caută acum în raioane și în ce regiune situația e cea mai proastă. Într-un longread, colega noastră a descusut psihologi și membri ai comunității AGORA despre fricile și complexele create de sistemul de învățământ.
Ilinca a mers până-n pânzele albe ca să afle cât mai multe despre (in)succesul reformei educaționale care a adus școlile la autogestiune. După nouă ani de la implementarea reformei, sunt experți care cred că aceasta a adus rezultate pozitive, dar și specialiști care susțin că schimbarea nu a fost dusă până la capăt, iar formula nu a urmărit scopul de a economisi bani.
Irina (Soltan) a găsit o moldoveancă în Germania, care muncește educatoare la grădiniță. Din reportajul despre conaționala noastră aflați cum se deosebește o grădiniță germană de cea moldovenească, cât e de incluzivă, cum sunt notați copiii și ce fac în afara orelor.
Diana Guja și Andrei Fornea, editorialiștii AGORA, au scris următoarele texte la tema lunii:
EDITORIAL | Într-o țară în care să fii deștept e o rușine, alege să mergi împotriva tuturor*
Contributorii noștri au venit cu următoarele materiale la tema lunii:
OPINIE | Manifest pentru educație, o ecuație cu un rezultat împovărat de multe necunoscute
Ce vom face în iulie
Combinăm tema lunii și cu noua ediție #ROOFOFFLINE Unbeaten paths, care va fi despre descoperirea potențialul turismului moldovenesc, a colțișoarelor neexplorate, a colindatului de dealuri.În iulie, vă aduce subiecte precum: