EconomClass | Rata dobânzii. De ce creditele devin mai scumpe și sunt oare justificate acțiunile Băncii Naționale? (EXPLAINER)

EconomClass | Rata dobânzii. De ce creditele devin mai scumpe și sunt oare justificate acțiunile Băncii Naționale? (EXPLAINER)

La începutul lunii iunie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a scumpit din nou creditele, cu trei puncte procentuale. Rata dobânzii a ajuns la 18,5 la sută. Cei de la BNM spun că aceasta e o metodă de a stopa inflația. De partea cealaltă, experții zic că măsură dată este inutilă, întrucât diminuarea masei valutare nu va duce la stoparea creșterii prețurilor. Din contra, sunt alți factori, asupra cărora BNM nu are nicio influență, precum majorarea prețului la resursele energetice și dereglarea lanțurilor logistice, provocate de războiul din Ucraina. În cadrul proiectului EconomClass, redacția AGORA a decis să explice cum majorarea ratei dobânzilor influențează creditele oferite de băncile comerciale și care sunt consecințele pentru cetățenii de rând. 

La data de 3 iunie, Comitetul executiv al BNM a decis să stabilească rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 18,5 la sută anual. Asta în timp ce precedentul indice stabilit de BNM a fost de 15,5 procente. 

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, rata dobânzii era cu 10,5 puncte procentuale mai mică. Spre exemplu, la data de 28 iunie curent, rata dobânzilor era de opt la sută. Astfel, în prezent, rata de bază în R. Moldova este cea mai mare din Europa, după Ucraina, unde aceasta ajunge la nivelul de 25%, potrivit mold-street.md. 

Care este diferența dintre rata nominală și cea reală? 

Rata nominală a dobânzii reprezintă rata convenită și plătită efectiv. De exemplu, aceasta este rata pe care proprietarii de locuințe o plătesc pentru creditul lor ipotecar sau randamentul pe care deponenții îl primesc pentru depozitele lor. Astfel, debitorii plătesc rata nominală, iar deponenții o primesc.

Nu numai rata nominală plătită sau primită este importantă pentru debitori și deponenți, ci și cantitatea de bunuri, servicii sau alte lucruri pe care le pot achiziționa cu banii respectivi. Economiștii numesc acest concept „puterea de cumpărare a banilor”. De regulă, aceasta scade în timp, pe măsură ce prețurile cresc ca urmare a inflației. Dacă luăm în considerare inflația, aflăm care este costul real al împrumutului și randamentul real al economiilor.

În cele din urmă, rata reală a dobânzii în forma aproximativă reprezintă diferenţa dintre rata nominală a dobânzii şi rata inflaţiei. De exemplu, dacă rata nominală a dobânzii este de cinci la sută, iar rata inflaţiei este de patru procente, atunci rata dobânzii reale este de unul la sută.

Cum decizia BNM influențează rata creditelor oferite de băncile comerciale? 

Pentru creditele oferite de băncile comerciale dobânda este de două tipuri: fixă și variabilă. În cazul în care un client va opta pentru dobândă fixă, el va ști exact, pe toată perioada creditului, cât este rata lunară. Acest lucru are însă un preț: de regulă, dobânda fixă e mai mare decât dobânda variabilă în momentul în care se semnează contractul.

De partea cealaltă, în cazul creditelor cu dobândă variabilă persistă un grad mai mare de risc, deoarece odată la jumătate de an, rata lunară se modifică, în funcție de evoluția ratei stabilite de BNM, întrucât este una flotantă. 

Spre exemplu, la 6 noiembrie 2020, rata de bază era de 2,65%, la 15 februarie 2022, aceasta a ajuns la 10,5% iar la 3 iunie curent a fost stabilită la 18,5%, ceea ce înseamnă că ponderea moderată sau media este de circa 13%. Astfel, rata anuală la băncile comerciale în prezent este între 13% (Moldindconbank) și 15,9% (MAIB). 

Dacă vă întrebați din ce motiv rata dobânzii stabilită de bănci este mai mică decât rata de referință stabilită de BNM, atunci să știți că instituțiile financiare comerciale au mai multe motive pentru a nu majora rata. În primul rând, în cazul în care băncile vor majora brusc rata dobânzii, atunci persistă riscul să piardă o parte din clienți.

În al doilea rând, băncile au acumulat venituri semnificative anii precedenți din oferirea creditelor, din depozitele cetățenilor și a agenților economici și acum au sume financiare în exces, care le permit inclusiv să acopere diferența între rata de referință și cea reală. 

„În condiția în care surplusul de lichidități, altfel spus surplusul de bani care stau în bănci este de circa 30 de miliarde de lei, instrumentele BNM are au efect foarte slab”, a declarat pentru AGORA expertul economic Veaceslav Ioniță. Prin alte cuvintele, începând cu 2014, de la jaful miliardului, băncile au acumulat cu 30 de miliarde lei mai mulți din depozite, decât au oferit credite. 

De obicei, rata flotantă se calculează în baza următoarei formule:

                              dob%         n

     Dob = Sold  x -----------  x --------

                              100%         N

Unde:

Sold (lei) – soldul depozitului la care se efectuează calculul dobânzii;

Dob. % - rata dobânzii procentuale stabilită de bancă pentru depozitul respectiv;

n – numărul de zile de păstrare a depozitului;

N – numărul de zile în an.

BNM eșuează? 

Dacă vă întrebați de ce BNM a scumpit creditele, atunci răspunsul este unul foarte simplu. Această acțiune are drept scop de a ține sub control creșterea prețurilor, prin descurajarea creditelor de consum și promovarea unei politici de economisire a banilor. Altfel spus, BNM încearcă astfel să stopescă creșterea inflației, care este la cel mai ridicat nivel din Europa, ajungând la 27,1 la sută în luna aprilie. 

Însă, experții spun că măsurile întreprinse de BNM au șansă să nu dea roade, întrucât, creșterea inflației este alimentată de factorii asupra cărora banca nu are nicio influență. 

„Aceste acțiuni sunt binevenite când inflația este cauzată de exces de volum monetar al valutei naționale, inclusiv prin credite. Dar, noi în prezent nu avem exces de valută pe piață. La noi inflația este cauzată de majorarea prețului la resursele energetice. Astfel, majorarea ratei dobanzii de către BNM nu aduce niciun efect pozitiv”, a declarat pentru AGORA, fostul ministru al Economiei, Anatol Usatîi. 

Menționăm că nu este pentru prima oară în istoria țării când rata dobânzii atinge indicile 18,5 la sută. Potrivit unui grafic oferit de BNM, situații similare au fost la 4 iulie 2001, când aceasta ajungea 19%, în mai 2008 - 18,5%, septembrie 2015 - 19,5%. Cel mai ridicat indice atestat de BNM datează din 31 ianuarie 2001, rata dobânzii fiind atunci de 21%. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
EconomClass | 3# Programul Erasmus+. Cu ce cunoștințe ați rămas după explainer-ul și interviul publicat (QUIZ)

EconomClass | 3# Programul Erasmus+. Cu ce cunoștințe ați rămas după explainer-ul și interviul publicat (QUIZ)

EconomClass | #3 Programul Erasmus+. Află istoria unui tânăr din Chișinău, care a absolvit Liceul „Prometeu”, a făcut licența în Franța, iar masteratul - în Danemarca (FOTO)

EconomClass | #3 Programul Erasmus+. Află istoria unui tânăr din Chișinău, care a absolvit Liceul „Prometeu”, a făcut licența în Franța, iar masteratul - în Danemarca (FOTO)

EconomClass | #3 Un buget de peste 26 de miliarde de euro și zece milioane de beneficiari. Programul Erasmus+, în cifre (EXPLAINER)

EconomClass | #3 Un buget de peste 26 de miliarde de euro și zece milioane de beneficiari. Programul Erasmus+, în cifre (EXPLAINER)

Advertoriale
 A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
  DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
Cele mai populare
 • 1
  Drumul laptelui - între calitate și nu prea. Cine verifică produsele lactate până ajung pe raft și cum autoritățile își propun să dezvolte subsectorul (LONGREAD)
 • 2
  Rusia ar fi ordonat angajaților centralei nucleare Zaporojie să nu vină la muncă vineri, afirmă serviciile secrete ucrainene
 • 3
  Rusia: Un depozit de muniție a luat foc în satul Timonovo, la 50 de km de granița cu Ucraina (VIDEO)
 • 4
  Procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține prima conferință de presă: Nu ne dorim show, ci transparență și eficiență (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.