Grădinița în Germania, prin ochii unei educatoare din R. Moldova: Copiii experimentează și descoperă. Li se dă acea libertate de care au nevoie (VIDEO)

Grădinița în Germania, prin ochii unei educatoare din R. Moldova: Copiii experimentează și descoperă. Li se dă acea libertate de care au nevoie (VIDEO)

Sistemele de educație variază de la o țară, la alta. Reguli mai stricte sau libertate deplină - anii de grădiniță pot fi diferiți pentru copii în funcție de țara unde sunt educați. Germania este unul dintre statele care pune accent pe deprinderile de viață încă de la vârstă fragedă. Copiii de vârstă preșcolară sunt lăsați mai curând să descopere, decât să învețe după un șablon. Cum sunt aranjate lucrurile în grădinițele germane, aflăm de la moldoveanca Liliana Railean, într-un interviu pentru AGORA.

„Am activat în cadrul Agenției pentru Proprietate Intelectuală. Eram cunoscută cu toate invențiile lumii și eram curioasă să văd ce reprezintă Germania ca un stat cel mai inovativ din Europa. Voiam să văd autovehiculul fără șofer și m-am pornit să explorez Germania”, îți amintește Liliana Railean.

Acum, moldoveanca numără opt ani în Germania și este parte a sistemului de educație preșcolar. Grădinița din Germania s-a dovedit organizată total diferit de grădinița din R. Moldova, de la mobilier, structuri pe grupe și program de educație.

„Copii se află în grup mixt, adică cei de trei ani sunt în grupă cu copii de 6-7 ani și sunt împărțiți câte 6-7 per profesor. Să știți că inventivitatea, inovația și creativitatea se regăsește și în grădinițe”, explică Liliana.

„Chiar și structura unei grădinițe, programul de învățământ și mobilierul, ele sunt gândite de la cap-coadă. Mobilierul trebuie să fie multifuncțional, să fie amenajat așa spațiu, încât copilul să se simtă în siguranță. De exemplu, unul dintre cele mai dezvoltate spații ale grădiniței este atelierul. Copilul învață să-și dezvolte fantezia, creativitatea. Există alte spații, cum ar fi spațiile de experimente. Acolo copiii experimentează cu nisip, cu apă. Li se dă acea libertate de care au nevoie. Copilul începe să-și dezvolte abilitățile de care are nevoie în decursul întregii vieți”, spune educatoarea.

Comunitatea devine locul unde copiii învață deprinderi de viață

„Fiecare oraș are în cadrul ei diferite organizații, niște cluburi. Ele sunt foarte active și în cadrul lor funcționează mulți voluntari. Atât noi părinții, cât și copii de la grădiniță pot să frecventeze aceste organizații. Anual noi organizăm excursii la pompieri sau la polițiști, sau la o brutărie unde copii cunosc profesii. În plus, ei obțin anumite informații - cum să te comporți în cazul unui accident sau care sunt manierele de bună purtare la masă. Absolut toate sau 90% din aceste cluburi sunt gratuite”, explică moldoveanca.

 Grădinițele din Germania sunt și despre incluziune

În grupurile de la grădiniță se practică incluziunea copiilor cu handicap sau cu nevoie de îngrijire specială. În grădinița în care activează Liliana sunt conectați la activități și copii cu sindrom Down, sau care suferă de autism, copii cu deficiențe de auz:

„Grădinița noastră folosește limbajul mimic gestual. Noi învățăm pe copiii acest limbaj ca astfel să le ușurăm comunicarea și să poată să înțeleagă pe copii care au nevoie de atenție și asistență mai deosebită”.

...

Tot mai des, în grădinițele germane vin copii din familii de migranți. Printre ei și moldoveni

„Numărul moldovenilor crește. În grupele noastre sunt copii români, moldoveni sau vorbitori de limbă rusă. Nu se politizează, toți sunt copii. Noi încercăm să le ușurăm integrarea în sistemul de învățământ, începând cu grădinița. Într-adevăr, pentru cei veniți perioada de adaptare durează de la o săptămână la câteva luni”, spune Liliana.

În ajutor vine jocul. Metoda ajută copii să comunice unii cu alții: „Plus la asta, dacă avem în grădiniță un vorbitor de limba nativă a copilului, evident că intervine. Dar  noi desigur că cerem ca copilul cât mai repede să vorbească germana”.

În Germania copiii din străinătatea pot învăța limba nativă drept a doua limbă obligatorie

„Când eu am venit în Germania mă rugam să vină ziua când copilul meu o să vorbească germana și eu n-o să-l înțeleg. A venit această zi și copilul meu cunoaște bine germana, și eu sunt liniștită și pot acum să mă axez și asupra limbii materne -limba română. Noi o învățăm, fie că online, eu găsesc în Moldova anumite cursuri online de limba română. Dar totodată și asociația, grupurile de inițiativă oferă cursuri de limba română, de comunicare”, spune educatoarea.

Însă, mai există un aspect. În unele școli din Germania, limba maternă poate fi a doua limbă obligatorie.Pentru aceasta copilul susține un examen de categoria  B2 și studiază în continuare limba nativă.

Teatrul de păpuși - o inovație moldovenească aplicată în Germania

„Acum demarăm un proiect care presupune învățarea unei limbi străine prin intermediul practicii teatrale. Este un proiect profesionist care include creativitatea fiecărui copil. Noi ne adunăm, deocamdată online, și cu un artist păpușar, învățăm limba română într-o metodă veselă și creativă pentru că fiecare copil dorește să aibă relația cu păpușa și repede intră în contact unul cu altul”, povestește Liliana despre o ideei aplicată în practică care dă deja primele roade.

AGORA menționează că grădinița în Germania nu este obligatorie. Grupele sunt mici și includ copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Aceștia nu sunt divizați după criteriul de vârstă. Copiii sunt liberi să descopere, iar principalul scop al acestei etape a educației este ca cei mici să învețe să trăiască într-o comunitate.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.