Termoelectrica, acuzată de ilegalități în procesul de desemnare a companiei ce va efectua reparații în blocul nr. 3 (VIDEO)

Termoelectrica, acuzată de ilegalități în procesul de desemnare a companiei ce va efectua reparații în blocul nr. 3 (VIDEO)

Termoelectrica S.A. este acuzată de ilegalități în procesul de desemnare a companiei ce va efectua lucrări de reparații în blocul nr. 3, după ce compania Horus a câștigat contractul pentru prestarea acestor servicii, deși anterior decizii similare au fost anulate din cauza legăturilor cu Federația Rusă. 

Astfel, potrivit reprezentanților companiei Turbo Energy Power, licitația a fost anunțată la începutul lunii mai, după care la 2 iunie a fost anulată de reprezentanții Termoelectrica, pe motiv că ofertele depuse de participanți sunt neconforme „grupul de lucru fiind în imposibilitatea adjudecării contractului”.

Prin urmare s-a recurs la procedura negocierilor directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind data de 24 iunie, ora 09:00. în cadrul acestei proceduri, au participat Horus Energy și Turbo Energy Power, care au depus oferte de 5.389.129,02 lei și respectiv 5.640.343,40 de lei.

Publicitate

„Compania a cărei ofertă inițial era clasată pe locul doi în cadrul licitațiilor publice și transparente, în timp de 24 de ore și-a diminuat oferta cu până la 5,3 milioane lei sau cu 20%, fapt care nu a fost explicat, motivat și nici nu corespunde invitației recepționate ”, a declarat reprezentantul Turbo Energy Power, Dan Leontii.

Acesta a precizat că în cadrul procedurii de negocieri directe, nu au avut loc discuții propriu-zise, ofertele fiind depuse pe poșta electronică și fiind selectate după principiul celui mai mic preț.

„Modul în care au fost desfășurate aceste negocieri, nu ne este clar și nici nu corespunde prevederilor legale. Nu a fost efectuată nici măcar o rundă de negocieri, acestea fiind evaluate electronic. (...) despre ce fel de transparență vorbim noi aici?”, afirmă Leontii.

Precizăm că recent Termoelectrica a anunțat că compania „Horus” a câștigat contractul pentru efectuarea serviciilor de reparație capitală a turbinei și generatorului din blocul nr. 3. Ulterior, după acest anunț, ex-deputatul Alexandr Slusari a acuzat conducerea întreprinderii publice de o serie de ilegalități, susținând că e vorba de o „decizie aberantă”.

Amintim că, controversata licitație de la Termoelectrica, a fost anulată la începutul lunii aprilie. Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că decizia s-a luat în special după apariția în presă a mai multor informații despre compania câștigătoare a licitației și legăturile acesteia cu oligarhul rus Alexei Mordșaov, sancționat de mai multe ori de SUA, Marea Britanie și UE.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal