Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an

Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an

 Rusia a interzis exportul de orez, griș de orez și aminoacizi furajeri între 1 iulie și 31 decembrie anul acesta. Ministerul rus al agriculturii precizează că deciziile au ca scop asigurarea securității alimentare a țării, menținerea unor prețuri interne stabile pentru aceste produse, precum și susținerea industriilor de creștere a animalelor și de prelucrare, transmite Interfax

„De la 1 iulie până la 31 decembrie 2022 inclusiv, Rusia va avea restricții la exportul de aminoacizi furajeri, orez și griș de orez. Guvernul a semnat rezoluțiile relevante pregătite de Ministerul rus al Agriculturii”, a precizat Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

În același timp, interdicția temporară nu se aplică exporturilor acestor substanțe către țările EAEU, Abhazia, Osetia de Sud, republicile populare Donețk și Luhansk sau pentru ajutor umanitar internațional. Restricțiile privind exporturile de orez și griș nu se vor aplica exporturilor către țările UE și în cadrul acordurilor internaționale interguvernamentale.

Potrivit prim-adjunctului ministrului agriculturii, Oxana Lut, citată într-un comunicat de presă, deciziile luate vor asigura pe deplin piața internă cu produsele necesare. Restricțiile privind orezul și cerealele vor contribui la eliminarea riscului de penurie, vor menține ocupate fabricile de prelucrare și vor asigura prețuri stabile pentru consumatori.

În 2022, recolta brută de orez brut ar urma să fie de 1,1 milioane de tone, iar producția de crupe de orez de 550.000 de tone. Cu toate acestea, situația a fost complicată de cedarea barajului din aprilie la uzina de apă Fedorovski din Teritoriul Krasnodar, care este principalul producător de orez din țară.

În nota explicativă la proiectul de decret de interzicere a exportului de aminoacizi a fost raportat că producția de sulfat de L-lizină în Rusia în 2021 se ridică la 119,4 mii de tone, ceea ce reprezintă 66,4 mii de tone în ceea ce privește monoclorhidratul de L-lizină (60,8 mii de tone în 2020). Aceasta asigură aproximativ 52% din cererea existentă, care este estimată la 110-120 de mii de tone pe an, pe baza efectivelor de animale și păsări existente, precum și a creșterii planificate.

Producția de DL-metionină în 2021 a fost de 25 de mii de tone, în timp ce cererea estimată a fost de 60 de mii de tone. Volumul de aminoacizi care lipsește este importat.

Potrivit datelor FCS, importul de lizină și esterii săi, precum și sărurile acestora în Federația Rusă în 2021 a fost de 43,1 mii de tone, iar exportul - 0,6 mii de tone. Conform estimărilor experților, monoclorhidratul de L-lizină reprezintă cea mai mare parte a importurilor. Importurile de metionină în aceeași perioadă s-au ridicat la 33,7 mii de tone, iar exporturile - 10,7 mii de tone.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.