Inovația care schimbă educația. Din acest an, în R. Moldova poți învăța animație, gaming și producție media la universitate

Inovația care schimbă educația. Din acest an, în R. Moldova poți învăța animație, gaming și producție media la universitate
FOTO: Unsplas

În fiecare an, în luna iulie, după un maraton de examene, după obținerea rezultatelor de la BAC, absolvenții de liceu încep să-și pună întrebarea: „Și acum încotro?”. Unii mai norocoși au deja un răspuns la această întrebare, alții vor lua decizia, în cel mai bun caz, cu câteva zile înainte de admitere, și o bună parte chiar în momentul în care depun documentele la universitate.

De la Independență încoace, tendințele de carieră nu s-au schimbat cu mult. În continuare, tinerii prefera să aleagă studiile la Drept, Economie, Medicină generală, Stomatologie și, de câțiva ani, a devenit popular și domeniul IT. Alegerile și argumentele sunt la suprafață: atât absolvenții de liceu, dar mai ales părinții acestora, își doresc pentru copiii lor o profesie care le va asigura un loc de muncă la absolvire, un salariu decent și neapărat să fie cu perspectivă. O altă tendință este alegerea studiilor în străinătate.

Programele de licență de acasă sunt văzute ca fiind încărcate cu multă teorie și cu discrepanțe mari la cerințele pieții și metode vechi de predare.

 

În contextul impactului economic, a siguranței și calității vieții care le-au adus și lăsat pandemia, criza energetică și războiului din Ucraina, mai puține familii își pot permite în acest an să aleagă studiile peste hotare. Pe lângă impactul negativ menționat, sunt totuși și aspecte pozitive care cresc încrederea și speranța unor perspective de carieră si viitor mai bun acasă, ne referim aici la oferirea statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Prin urmare, anul acesta, universitățile din țară au suficiente motive să lupte pentru atenția celor 12.500 de absolvenți (liceu și învățământ profesional tehnic).

Vestea bună e, că în 2022, 3 universități din țară au lansat 5 programe noi de licența la 3 specialități noi introduse de către Ministerul Educației și Cercetării: Animație, Game Design și Producție Multimedia. Asta înseamnă că instituțiile de învățământ superior se adaptează la realitățile globale. Epoca în care intrăm începând cu 2025 este denumită ca economie creativă și digitală, succedând epoca revoluțiilor tehnologice.

Suntem și noi în pas cu lumea

Universitățile din toată lumea au inclus în ofertele lor de studii, specialități și cursuri pentru cei care vor să lucreze în industriile creative. În fiecare an, la începutul perioadei de admitere, facultățile care au specialități de producție multimedia, animație, game design și alte studii de licență în industriile creative, nu reușesc să facă față numărului mare de tineri și tinere care vor să se înscrie la studii.  La admiterea care începe pe 19 iulie 2022, tinerii vor avea posibilitatea să aleagă o carieră în industriile creative, acasă.

Ce este animația?

Este un proces de a afișa niște imagini statice într-o secvență rapidă pentru a crea iluzia mișcării, a oferi credibilitate, a arăta emoții, a spune o poveste. La modul practic, este o combinație dintre artă (design grafic, desen) și abilități tehnice (fizică, matematică sau programarea). Animația ca gen, a apărut la distanță scurtă de industria filmului. Mickey Mouse este printre primele personaje de desen animat, creat de Walt Disney.

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor, animația a evoluat ca gen și tehnici de producție:

•  Animație desenată manual, în care fiecare secvența de mișcare este desenată manual.

• Animație stop motion (cunoscută și ca stop-cadru), în care diferite materiale, cum ar fi lutul, marionetele, hârtia și fotografiile, sunt mutate și fotografiate cadru cu cadru

• Animație generată de softuri specializate 2D, 3D. - tehnică folosită cel mai des de animatorii din zilele noastre.

Industria multimedia este o deviere a industriilor de film și producție TV, datorită tehnologiilor noi aplicate. Aceasta include, fotografii video și statice, editare video și audio, design web, arte grafice și animație, scriere de scenarii și media interactive. 

Există trei etape în crearea unui produs multimedia: preproducție, producție și postproducție.

Dezvoltarea jocurilor video face parte din industria de divertisment, depășind ca mărime pe cea de filme sau Hollywood-ul în sine. Anul pandemic a favorizat și mai mult creșterea numărului de utilizatori, care a crescut la 3,2 miliarde, dintre care 22% sunt în Europa. Până în 2025 se estimează că industria va ajunge la valoarea de 268 de miliarde de dolari.

La nivel european, peste 100 de mii de tineri lucrează în această industrie, în mare parte în companii mici și mijlocii.

Din 2022 industria jocurilor și-ar putea completa, în Republica Moldova, oferta de specialiști, iar proiectele să devină mai complexe și clienții finali jucători mari de pe piața internațională. Pentru următorii 5 ani, industria la nivel european va avea nevoie de cel puțin 80.000 de specialiști noi, pe lângă cei 80.000 existenți. Doar în Republica Moldova actualmente piața duce lipsă de cel puțin 100 de specialiști, cu o creștere exponențială în următorii 5 ani.

Prin ce sunt diferite aceste programe de licență?

În sfârșit învățarea e fun și e interactivă

Cursurile sunt într-o măsură mare practice, interactive și presupun utilizarea celor mai noi tehnologii. Proiectorul, browserele și softurile nu mai sunt rocket science, iar telefoanele nu mai trebuiesc ascunse în geantă.

Altfel de profesori

Profesorii care vor preda aceste cursuri sunt practicieni, unii dintre cei mai respectați și experimentați specialiști în domeniul lor. Printre cei care îți vor fi profesori se numără Eugen Boico - creatorul brandului turistic al Moldovei, Constantin Șarcov - autorul proiectului Bancnota Miliardului, Olga Radu - directorul creativ de la Casa Imago, ce semnează identitatea Baletului Național JOC, Dumitru Gangaliuc - CEO la Riift Studio, Sergiu Pascaru de la Pascaru Production și alte nume mari din industrie.

Pe lângă accesul la mințile luminate ale capetelor din industriile creative din Moldova, studenții vor avea și lectori internaționali invitați, care vor fi asigurați de partenerul Crunchyroll.

Primii specialiști cu diplomă

Cei care se vor înscrie anul acesta la una dintre aceste specialități vor fi primii specialiști cu diplomă universitară în gaming/animație/new media.

Laboratoare dotate

Aceste noi profesii, necesită și echipamente și spații de învățare corespunzătoare, care vor aprinde scânteia creativității. Universitățile vor primi suport din partea proiectului Tehnologiile Viitorului pentru a-și dota sălile de clasă cu echipamentul și softurile necesare. Suplimentar, unele lecții de laborator vor avea loc în Centrele de Excelență arondate Universităților: Artcor, Mediacor, Circle, FabLab, Tekwill.

Să recapitulăm perspectivele

 1. Cererea pe piață de muncă este și va fi doar în creștere

Odată cu dezvoltarea industriilor creative, au apărut noi profesii, iar cererea pentru profesioniștii care trebuie să acopere volumul de lucru enorm este pe an ce trece tot mai mare. Asta înseamnă că fiecare student bun își poate găsi un job  bine plătit, chiar de pe băncile facultății.

 1. Banii

Un începător în domeniile jocurilor, animație sau new media are acces din start la un salariu mai mare decât mama lui cu 35 de ani lucrați în școală. 

Profesiile viitorului, pe care studenții le vor deprinde după trei ani de licență, sunt practic cele mai plătite de pe piața muncii. Salariile bune și condițiile de muncă ofertante sunt o normalitate pentru industriile creative.

 1. Sky is the limit

Oportunitățile de creștere în aceste domenii sunt multiple. Profesioniștii buni sunt căutați în orice colț al lumii. Un lucru bun ne-a rămas după pandemie - Lucrul Remote. Acum, din Moldova, poți lucra oriunde îți dorești. Dacă ești bun și dacă știi engleza. 

Alte argumente le puteți găsi pe pagina https://educatie.cor.md/, pe canalul de Youtube - EduTolk și pagina Innovate Moldova

Un lucru e cert, perspectivele de carieră sunt tot mai multe și luminoase, aici, acasă.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Noi imagini din satelit arată că la centrala din Zaporojie nu ar avea loc bombardamente sistemice, în pofida afirmațiilor lui Vladimir Putin

Noi imagini din satelit arată că la centrala din Zaporojie nu ar avea loc bombardamente sistemice, în pofida afirmațiilor lui Vladimir Putin

Rusia impune măsuri împotriva TikTok, Telegram, Zoom, Discord și Pinterest

Rusia impune măsuri împotriva TikTok, Telegram, Zoom, Discord și Pinterest

Presa spaniolă: Secretarul general al ONU a venit în Republica Moldova

Presa spaniolă: Secretarul general al ONU a venit în Republica Moldova

Advertoriale
 A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
  DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
Cele mai populare
 • 1
  Drumul laptelui - între calitate și nu prea. Cine verifică produsele lactate până ajung pe raft și cum autoritățile își propun să dezvolte subsectorul (LONGREAD)
 • 2
  Rusia ar fi ordonat angajaților centralei nucleare Zaporojie să nu vină la muncă vineri, afirmă serviciile secrete ucrainene
 • 3
  Rusia: Un depozit de muniție a luat foc în satul Timonovo, la 50 de km de granița cu Ucraina (VIDEO)
 • 4
  Procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține prima conferință de presă: Nu ne dorim show, ci transparență și eficiență (LIVE)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.