În cazul în care reforma universitară va fi adoptată, în țară vor rămâne 11 universități publice, a declarat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală. Acesta a mai precizat că este prima reformă care „nu ia bani din sistemul de educație și de cercetare”, afirmând că vor fi alocați în acest sens 700 de milioane de lei.
„Este prima reformă care nu ia bani din sistemul de educație și cercetare, dar pentru care vom aloca bani suplimentari. Am alocat 700 de milioane de lei, bani care vor fi investiți în universități. Vreau să menționez că 500 de milioane de lei din această sumă, vor fi acordate sub formă de grant universităților pentru ca ei să-și dezvolte infrastructura și să creeze noi programe de studii”, a declarat ministrul.
Acesta a menționat că proiectul reformei prevede integrarea în cadrul funcțional a patru universități, urmând ca numărul total al universităților publice să scadă de la 16 la 11.
„Dorim să aducem cercetarea mai aproape de studenți, vom integra instituțiile de cercetare în universități. Astfel, vom asigura transferul mai facil al cunoștințelor către studenți și vom ajuta universitățile să desfășoare un proces educațional de cel mai înalt nivel cât mai bine și cel mai important, vom investi în universități pentru ca ele să poată fi modernizate”, a precizat ministrul educației și cercetării.
Referindu-se la subiectul integrării Universității Agrare de Stat în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, acesta a precizat că în condițiile actuale, doar 1/3 din studenții încadrați la studii studiază la facultățile cu profil agrar.
„Vreau să menționez că doar 1/3 din studenți realizează programe de studii la domeniul agricultură, restul la economie și drept, considerăm că vom spori calitate studiilor în domeniul agriculturii și tinerii noștri vor putea obține o diplomă în domeniul agriculturi ide la o universitate mult mai mare și care va oferi”, a spus Topală.
Întrebat despre soarta terenurilor și clădirilor care aparțin în prezent universităților ce ar urma să fie absorbite, ministrul a declarat că acestea vor aparține universităților în cadrul cărora vor fi integrate. Totodată, șeful de la Educație a precizat că proiectul de hotărâre al Guvernului ce prevede reorganizarea universităților și institutelor de cercetare a fost publicat spre consultări publice și urmează a fi discutat cu toate părțile interesate.
„Noi am anunțat o intenție care este acum în discuții publice, eu am comunicat acest proiect, abia ieri am publicat proiectul și am intrat în consultări publice, din ziua de joi se începe consultarea publică, eu desfășor consultări cu universitățile și instituțiile cu societatea civilă, s-a dat startul procesului de consultări ,aici fiecare își poate expune opinia sa. (...) Ne dorim să finalizăm procesul până la începutul procesului de admitere la studii”, a declarat Topală.
Vezi și aceste știri

Flashmob pe scările Parlamentului: Tineri și politicieni au manifestat dezacordul privind intenția de reorganizare a universităților (VIDEO)

Forța Fermierilor, despre intenția de absorbție a Universității Agrare: Este o idee alarmantă. Instituția trebuie finanțată

Reforma învățământului superior anunțată de Ministerul Educației, criticată dur. Mai multe universități refuză reorganizarea
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
