UNESCO a inclus borșul ucrainean pe lista patrimoniului cultural mondial

UNESCO a inclus borșul ucrainean pe lista patrimoniului cultural mondial

Comitetul UNESCO pentru protejarea patrimoniului cultural imaterial a inclus o rubrică cu titlul „Cultura gătitului borșului ucrainean”, a anunțat ministrul ucrainean al Culturii, Aleksandr Tkacenko. UNESCO a luat această decizie în urma unei cereri a guvernului de la Kiev, depuse în martie 2021, transmite BBC

În ultimii ani, întrebarea „Al cui este borșul?” a devenit în ambele țări la fel de frecventă ca și întrebarea „a cui este Crimeea”.

În luna aprilie a acestui an, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că „până și cărțile de bucate au fost interzise în Ucraina”, însă fără a oferi dovezi care să susțină afirmațiile sale. Aceasta s spus: „De ce? Pentru că nu puteai să împarți borșul. Trebuia să aparțină doar unei singure națiuni și naționalități. (...) Despre asta este vorba: xenofobie, nazism, extremism în toate formele sale”.

După decizia UNESCO, ministrul ucrainean al Culturii, Aleksandr Tkacenko, a răspuns la aceste afirmații.

„Bătălia pentru borș a început înainte de război. Și oricât de mult ne-ar spune Mașa Zaharova că„ au fost interzise cărțile de bucate, că rețeta a fost ținută în secret ” și că, în general, borșul nostru este „o expresie a extremismului și a nazismului”, această „expresie” este acum oficial ucraineană și se află oficial sub protecția UNESCO”, a spus Tkacenko.

Primele informații despre borș datează din Rusia Kieveană. Mai târziu, acesta a devenit o parte a bucătăriei naționale nu numai în Rusia și Ucraina, ci și în Polonia, Lituania, Moldova și alte țări.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.