Cea mai mare instalație de captare a carbonului din aer va fi construită în Islanda. Aceasta va avea o capacitate nominală de captare de 36.000 de tone pe an. Conceptul instalației este semnat de o firmă elvețiană, scrie Interesting Engineering. Construcția este de așteptat să dureze 18-24 de luni.
„Cu o capacitate nominală de captare de 36.000 de tone de CO2 pe an, atunci când va fi complet operațională, Mammoth reprezintă un pas ambițios de extindere al Climeworks: o capacitate de mai multe megatone până în 2030 și o capacitate de gigatone până în 2050”, au declarat reprezentanții companiei Climeworks.
Procesul DAC al Climeworks constă în colectoare modulare de CO2 care pot fi înșiruite pentru a construi mașinării care captează rapid și eficient emisiile de carbon și le transformă în substanțe benigne pentru uz comercial.
Colectoarele funcționează printr-un proces în două etape. În primul rând, aerul este aspirat în colector de un sistem de ventilatoare de mare putere, unde o serie de filtre chimice foarte selective captează CO2.
Odată ce filtrele sunt umplute cu dioxid de carbon, colectorul este închis, iar temperatura din interior este ridicată până la 80-100°C. Acest lucru permite eliberarea dioxidului de carbon, care este utilizat pentru a dezvolta CO2 foarte concentrat, care intră în producția de biocombustibili sau materiale neutre din punct de vedere al carbonului.
În Islanda, carbonul aspirat este amestecat cu apă și pompat sub pământ, devenind rocă carbonatată.
Vezi și aceste știri

Săptămâna cu patru zile lucrătoare - un experiment reușit în Islanda

Islanda: Un vulcan a erupt la 40 km de capitală

„Îmbrăţişaţi un copac” – recomandarea serviciului forestier din Islanda contra depresiei provocată de izolare

R. Moldova 1-2 Islanda, în ultimul meci din campania de calificare la EURO 2020 (VIDEO)

VIDEO. Argentina a remizat cu Islanda, scor 1-1. Leo Messi a ratat un penalti
