Cum justifică directorul Moldovagaz solicitarea transmisă către ANRE prin care a cerut din nou majorarea tariful la gaz

Cum justifică directorul Moldovagaz solicitarea transmisă către ANRE prin care a cerut din nou majorarea tariful la gaz

Unul din motivele pentru care compania Moldovagaz a solicitat de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să majoreze din nou tariful la gaz este faptul că prețul actual de achiziție a o mie de metri cubi de gaz este cu 284 de dolari mai mic decât cel stabilit pentru luna iulie. Cu o astfel de explicație a venit directorul firmei, Vadim Ceban.

Pe pagina sa de Telegram, șeful întreprinderii a venit cu următorul mesaj: „Situația este de așa natură încât prețul de achiziție de astăzi inclus în tarif, 696 de dolari pentru o mie de metri cubi, este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie, 980 de dolari, pentru același volum. Dacă înmulțim cu volumul consumului de gaze în iulie, care este de 26 de milioane de metri cubi, atunci diferența va fi de peste șapte milioane de dolari”. 

Menționăm că în 2022, compania a acumulat deja abateri negative de 783 de milioane lei. Totodată, abaterile financiare în anul 2021  au fost de 1,7 miliarde lei. Astfel, suma totală a abaterilor va fi de circa 2,5 miliarde lei.

Publicitate

De asemenea, șeful de la Moldovagaz a atras atenția la faptul că societatea pe acțiuni este obligată să efectueze cheltuieli fixe pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale.

„Pentru luna iulie, această sumă a cheltuielilor va fi de la 120 la 140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale. Ținând cont de faptul că la data de 1 iulie curent, soldul conturilor companiei era de doar 14 milioane de lei, ținând cont de prioritatea de plată a obligațiilor de achiziție de gaze naturale până la data de 20 iulie curent, putem concluziona cu siguranță că nu toate cheltuielile a societății va fi finanțat integral”, a precizat Vadim Ceban. 

Precizăm că datoria Moldovagaz la bugetul de stat este în sumă de 107 milioane lei, iar datoria tuturor categoriilor de consumatori pentru gazele naturale furnizate de la începutul anului este de 79 milioane lei. 

Amintim că prețul pentru un metru cub de gaz ar putea crește începând cu 1 iulie, de la 18 lei și 62 de bani, la 23 de lei și 57 de bani, în urma solicitării făcute de compania Moldovagaz, în adresa ANRE-ului. 

VEZI ȘI: Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal