Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate declară că efectele sancțiunilor impuse Rusiei încep să aibă efect și că acesta se va intensifica în lunile următoare. Într-un editorial pe care l-a semnat, Josep Borrell notează de asemenea că, în domeniul militar, sancțiunile limitează capacitatea Rusiei de a produce sisteme de rachete de înaltă precizie. Potrivit oficialului, în curând, Rusia ar urma să își retragă din circulație majoritatea aeronavelor.
„Până la sfârșitul anului 2022 vom reduce importurile de petrol din Rusia cu 90%, de asemenea reducem rapid importurile de gaze. Aceste decizii ne eliberează treptat de o dependență care ne-a inhibat de multă vreme alegerile politice în fața agresivității lui Vladimir Putin. Probabil credea că Europa nu va îndrăzni să aplice sancțiuni din cauza dependenței sale energetice. Aceasta este una dintre multiplele greșeli de calcul semnificative ale regimului rus pe parcursul acestui conflict. Desigur, renunțarea noastră atât de rapidă la energia rusă creează și dificultăți serioase pentru multe țări UE și pentru mai multe sectoare economice. Dar acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru apărarea democrațiilor noastre și a dreptului internațional și luăm măsurile necesare pentru a face față acestor probleme în deplină solidaritate”, notează Josep Borrell.
Oficialul spune că, în ceea ce privește tehnologiile avansate, Rusia este dependentă în proporție de 45% de Europa și 21% de Statele Unite, comparativ cu 11% față de China.
„În domeniul militar, care este crucial în contextul războiului din Ucraina, sancțiunile limitează capacitatea Rusiei de a produce sisteme de rachete de înaltă precizie precum Iskander sau KH 101. Aproape toți producătorii externi de automobile au decis, de asemenea, să se retragă din Rusia și puținele automobile fabricate de către producătorii ruși vor fi vândute fără airbag-uri sau transmisie automată”.
Totodată, oficialul european spune că Rusia va trebui să își retragă din circulație majoritatea aeronavelor pentru a recupera piesele de schimb necesare care le-ar permite altor aeronave să zboare.
„Cât despre alternativa oferită de China pentru economia rusă, aceasta rămâne de fapt limitată, mai ales pentru produsele de înaltă tehnologie. Până în prezent, guvernul chinez, care este foarte dependent de exporturile sale către țările dezvoltate, nu a ajutat Rusia să eludeze sancțiunile occidentale. Exporturile chineze către Rusia au ajuns la nivelul țărilor occidentale. Aceste efecte semnificative și în creștere îl vor determina pe Vladimir Putin să-și modifice calculele strategice? Probabil că nu în viitorul apropiat: acțiunile sale nu sunt ghidate în mod prioritar de logica economică. Cu toate acestea, forțându-l să aleagă dacă investește în arme sau în bunăstarea populației, sancțiunile îl închid într-un cusur care se înăsprește treptat”.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate crede că încheierea războiului se poate realiza doar prin retragerea Rusiei din Ucraina.
„Respectul pentru integritatea teritorială a statelor și neutilizarea forței nu sunt principii occidentale sau europene. Ele stau la baza întregului drept internațional. Rusia îl călcă în picioare. Acceptarea unei asemenea încălcări ar deschide ușa către legea junglei la scară globală. (...) Confruntați cu invazia Ucrainei, am început să trecem de la intenție la acțiune arătând că, atunci când este provocată, Europa poate răspunde. Deoarece nu vrem să intrăm în război cu Rusia, sancțiunile economice stau acum la baza acestui răspuns. Ele încep deja să aibă efect și o vor face și mai mult în lunile următoare”, concluzionează înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.
Din moment ce Rusia a invadat Ucraina, UE a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Măsurile vizează acum aproape 1.200 de persoane și 98 de entități din Rusia, precum și un număr semnificativ de sectoare ale economiei ruse. Aceste sancțiuni au fost adoptate în coordonare cu membrii G7. Alte peste patruzeci de țări le-au adoptat sau au întreprins măsuri similare.
Vezi și aceste știri

Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă

Jurnalista care a protestat la Pervîi Kanal riscă până la 10 ani de închisoare. Împotriva acesteia a fost deschis un dosar penal pentru „falsuri” despre armata rusă
