Mijloacele de informare în masă ruse au denaturat scopul mitingului desfăşurat la Doneţk pe data de 15 iunie

Mijloacele de informare în masă ruse au denaturat scopul mitingului desfăşurat la Doneţk pe data de 15 iunie
Foto: svoboda.org


Mijloacele de informare în masă din Rusia şi cele controlate de separatişti au comunicat că la 15 iunie curent la Doneţk a avut loc un miting spontan, în cadrul căruia locuitorii le-au cerut autorităţilor Ucrainei să dispună încetarea tirurilor de artilerie la care este supus oraşul. Însă aceasta a fost doar una din revendicările formulate în cadrul mitingului, celelalte fiind trecute sub tăcere de cea mai mare parte a presei ruse.

Potrivit relatărilor, protestatarii au solicitat administraţiei locale să fie strămutaţi din cartierul Oktiabrsk (o periferie din vecinătatea aeroportului din Doneţk), pentru că această zonă este supusă cu regularitate tirurilor de artilerie.

După cum informează postul rus de televiziune NTV, în faţa protestatarilor a apărut liderul ”RPD” Alexandr Zaharcenko, care ”a ordonat guvernului să asigure mutarea populaţiei din zona confruntărilor armate în sectoarele mai liniştite ale Donbassului”.

Screenshot de pe site-ul NTV

Traducerea ştirii NTV:
Locuitorii Doneţkului au cerut, în cadrul unui miting, încetarea tirurilor de artilerie asupra oraşului
Luni în oraşul Doneţk s-a desfăşurat un miting. Oamenii adunaţi în centrul oraşului au cerut guvernului de la Kiev să dispună încetarea focului de artilerie asupra caselor lor şi să retragă tehnica militară la distanţa stipulată în acordurile de la Minsk.

După cum informează postul de televiziune ”Zvezda”, autorităţile de la Doneţk au promis că vor întreprinde tot ce e necesar pentru ”încetarea imediată a tirurilor de foc asupra Doneţkului şi a împrejurimilor din partea structurilor de forţă ale Ucrainei”.

Traducerea ştirii postului TV Zvezda:
15 iunie 2015, 13:58
Locuitorii Doneţkului au ieşit să protesteze împotriva tirurilor de foc
În ziua de 15 iunie, în preajma clădirii administraţiei regionale de stat din centrul Doneţkului a avut loc un miting la care s-au adunat sute de locuitori ai oraşului. Ei au cerut sistarea tirurilor de foc asupra oraşului din partea artileriei ucrainene. Printre participanţi s-au aflat circa 200 de locuitori ai cartierului Oktiabrski, care în ultimele zile a suferit distrugeri deosebit de grave, în special în urma unui atac înregistrat la 11 iunie.

”Mulţi din cei adunaţi au rămas fără case şi apartamente în urma acestor atacuri, şi solicită autorităţilor republicii populare să le ofere noi locuinţe, însă cea mai importantă revendicare a participanţilor la miting este retragerea cît mai grabnică a trupelor ucrainene din Donbass”, se afirmă într-un reportaj al postului de televiziune Lifenews.

Totodată, mijloacele de informare în masă menţionate au evitat să comunice şi alte motive care i-au făcut pe locuitorii Doneţkului să iasă în stradă. Aceste motive pot fi stabilite pe baza studierii secvenţelor video postate în Internet şi consultării unor surse alternative de informaţie.

De exemplu, publicaţia rusă ”Novaia Gazeta” scrie că manifestanţii le-au cerut apărătorilor ”RPD” să înceteze să tragă în direcţia trupelor misiunii antiteroriste, dislocate în cartierul Oktiabrski, povocînd astfel focuri de răspuns şi, în consecinţă, noi victime în rândul populaţiei civile. În corespondenţa sa de la faţa locului, reporterul ziarului califică evenimentul drept prima acţiune anti-război desfăşurată în ”RPD”.

Screenshot de pe site-ul novaiagazeta.ru

Traducerea ştirii Novaia Gazeta:
12:30 Mitingul desfăşurat luni în faţa sediului ”guvernului RPD” din centrul oraşului a început pe neaşteptate, la ora 11.00 dimineaţa. În jur de 500 de oameni s-au adunat spontan, majoritatea fiind, potrivit unor participanţi la acţiune, locuitori ai cartierului ”Piaţa Oktiabrski” din sectorul Kievsk al Doneţkului, zonă aflată în vecinătatea imediată a aeroportului.
Localnicii au scandat: ”Opriţi războiul”, ”Întoarceţi-ne locuinţele, casele ni-s dărâmate!”, ”Căraţi-vă de aici cu toţii!”.
Tema generală a revendicărilor este încetarea ostilităţilor armate, mai exact încetarea tirurilor de artilerie din partea trupelor RPD în direcţia cartierului ”Piaţa Oktiabrsk”. Separatiştii sunt acuzaţi că astfel ei îi provoacă pe militarii din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei să deschidă foc asupra populaţiei paşnice. Zilnic, în rezultatul acestor schimburi de focuri mor oameni. De exemplu, duminica trecută 10 persoane au fost rănite, două şi-au pierdut viaţa.

Manifestanţii au acuzat autorităţile aşa-numitei RPD de atitudine indiferentă faţă de locuitorii sectoarelor Doneţkului aflate în zona ostilităţilor armate.

În una din secvenţele filmate în timpul mitingului, unul din participanţi se arată revoltat de faptul că membrii administraţiei separatiste refuză să discute cu cei adunaţi. În continuare, bărbatul se adresează atât Ucrainei, cât şi Rusiei, cerându-le să oprească războiul. Secvenţa video poate fi urmărită aici:

https://www.youtube.com/watch?t=51&v=38CdERPrOTs

”Ne-am săturat de atâtea promisiuni din partea RPD, cum că vom fi asiguraţi cu locuri de trai în zone aflate în afara pericolului. Încă din anul trecut stau la nişte prieteni din Doneţk, împreună cu familia mea. La începutul anului am primit asigurări din partea administraţiei cum că vom fi cazaţi într-un sanatoriu, însă asta nu s-a întâmplat. Cine ne va restabili casele distruse? Nici nu putem pătrunde în propriile locuinţe, suntem opriţi de persoane înarmate, care ne spun că în cartierul Oktiabrski se află poziţiile de luptă ale militanţilor”, citează agenţia de presă Regnum din Federaţia Rusă.

Într-o altă filmare realizată la faţa locului putem auzi cum o femeie, adresându-i-se unui reprezentant al conducerii ”RPD”, declară că vrea să trăiască şi să muncească, şi îl roagă să fie lăsată în pace. Secvenţa poate fi urmărită aici:

https://www.youtube.com/watch?v=-Gi2JFEwnnA

Jurnalista din Doneţk Ecaterina Malafeeva, care a asistat la miting, afirmă că ”oamenilor le-a plesnit răbdarea”: ”Mai potrivit ar fi să spunem că a fost un miting al disperării… Populaţia a obosit de război şi vrea să pună capăt acestei situaţii”. 

Jurnalistul Andrei Borodulin, care a realizat transmisiunea în direct a mitingului prin Twitter, a scris: ”Nu există un centru de coordonare, cum nu există vreo revendicare coordonată unanim. Cineva cere să fie evacuată tehnica militară din zonele rezidenţiale ale oraşului, alţii - să se pornească în atac asupra armatei ucrainene”.

StopFake nu neagă faptul că locuitorii Doneţkului au cerut Forţelor Armate ale Ucrainei să înceteze focul, ca una din posibilităţile de încetare a tirurilor de artilerie. Au răsunat însă şi alte cerinţe, nu mai puţin importante, de exemplu de încetare a focului din partea ”RPD”, despre care multe mijloace de informare din Rusia au evitat să relateze, denaturând în acest fel scopul şi caracterul acestei acţiuni de protest.

Articolul original în limba rusă poate fi văzut aici:
http://www.stopfake.org/rossijskie-smi-iskazili-tsel-mitinga-zhitelej-donetska-15-iyunya/

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției

Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției

De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă

De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă

Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin

Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 2
  Peste 1.000 de infectări noi în Moldova: Printre acestea, 869 de persoane nevaccinate
 • 3
  R. Moldova urcă 12 poziții în clasamentul mondial al libertărții economice. Ce țară în fruntea topului
 • 4
  Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.