
A(i)rmagedon-ul zborurilor anulate: De ce low-cost-ul ar putea fi conjugat la trecut și care este viitorul biletelor ieftine
Din luna aprilie până în luna iunie 50.000 de zboruri au fost anulate de companiile aeriene. Specialiștii în domeniu sunt de părere că în următoarele luni cifra ar putea crește chiar și de trei ori. Este evident faptul că transportul aerian trece printr-o criză uriașă, vinovată de care se fac grevele angajaților companiilor dar și lipsa de personal. Aceste ingrediente, puse împreună, ar putea conjuga la trecut zborurile low-cost. Anulările, întârzierile, bagajele lipsă și cozile de ore au deja un impact inevitabil asupra călătoriilor de vară din toată Europa, iar pronosticurile specialiștilor din domeniul aviației sunt destul de sumbre.
・
Lipsa de personal în aviație - piedică în experiența pasagerilor și sare în ochii oamenilor din industrie...
Aeroportul Zaventem din Bruxelles este unul dintre cel mai afectate de greve. Oamenii care muncesc în domeniul aviației cer, prin intermediul grevelor, salarii și condiții de muncă mai bune. Un alt motiv care ar putea condiționa scumpirea biletelor avia ține de faptul că în întreaga economie, veniturile și puterea de cumpărare au fost reduse.
De exemplu, CEO-ul Lufthansa, Carsten Spohr, a spus public că a fost o greșeală să reducă locurile de muncă în timpul pandemiei pentru a încerca să își salveze compania.
Directorul general al Ryanair, Arnaud Feist, consideră că modelul low-cost este deja aproape de final, iar prețurile pentru biletele avia vor crește în mod inevitabil. Reprezentanții din domeniu spun că, în medie, prețurile ar putea crește cu 25% și 50% în următorii câțiva ani, iar aceste majorări de tarife vor avea la bază creșterea prețului la combustibili.
Companiile aeriene low-cost din Europa sunt probabil printre cele mai grav afectate de părăsirea personalului.
Explicații triste...
Bloomberg scrie că Europa a devenit „epicentrul haosului călătoriilor din această vară”. Publicația menționează că ultimele săptămâni au fost dominate de imagini cu rânduri de oameni care șerpuiesc în afara clădirilor terminalelor din Amsterdam, grupuri care au tăbărât în sălile de plecare din Frankfurt și o droaie de oameni care și-au pierdut bagajele la Londra.
Printre factorii care au condiționat această criză în aviație se numără ridicarea restricțiilor de călătorie cauzate de coronavirus în toată Europa, care a declanșat o creștere a cererii companiilor aeriene, aeroporturilor și altor companii legate de călătorii. Astfel, companiile avia luptă să își personalizeze operațiunile după ce au concediat mii de lucrători în perioada de vârf a pandemiei, în condițiile în care industria practic s-a oprit în ultimii doi ani.Un alt motiv ține de războiul din Ucraina, care restricționează sever spațiul aerian disponibil pe continent. Potrivit Lufthansa, războiul duce la blocaje masive în cer și, prin urmare, la noi întârzieri ale zborurilor.
Zboruri amânate sau anulate - găuri în bugetul companiilor aeriene...
Odată cu anulările și întârzierile zilnice ale zborurilor apar și pierderi financiare profunde pentru aeroporturi și companii aeriene. Călătorii nemulțumiți trebuie să primească compensații de la transportatorii care le zădărnicește ajungerea la destinație într-o anumită fereastră de timp, în timp ce sindicatele fac presiuni pentru salarii și condiții de muncă mai bune.
O analiză Bloomberg spune că datoria companiilor, de la EasyJet la Lufthansa, se tranzacționează cu puțin peste niveluri considerate „dificile”:
„Companiile s-au plâns că nu au putut să se pregătească în mod corespunzător pentru revenirea la călătorii din cauza unei politici confuze privind restricțiile legate de Covid, a controalelor îndelungate și a ajutorului limitat pe care l-au primit în perioada de vârf a pandemiei. Asta pentru că guvernele nu și-au asumat nicio responsabilitate în acest sens, spunând că industria trebuie să-și pună ordine în operațiuni după ce a primit subvenții uriașe pentru a trece peste pandemie”.
Privire de ansamblu...
Robert W. Mann Jr., analist în industrie și consultant în aviație, a declarat pentru Washington Post că pentru companiile aeriene, o creștere cu 10% a prețurilor la combustibil duce la o creștere cu aproximativ 3% a costurilor totale de operare. Acest lucru ar putea servi drept stimulent pentru companiile aeriene să mărească tarifele și taxele sau să introducă alte taxe noi.
Astfel, tarifele pentru zboruri sunt deja mai mari decât erau în 2021, atât din cauza cererii mai mari, cât și din cauza faptului că prețurile combustibilului pentru avioane sunt duble față de aceeași perioadă a anului trecut.
Conform datelor Hopper, un site de călătorie/analitice, pe perioada estivală, prețul unui bilet avia mediu este de aproximativ 383 USD. Specialiștii spun că asta reprezintă cu 33% mai mult decât a fost în aceeași perioadă în 2019, înainte de pandemie.
Potențiale soluții...
Unele guverne au anunțat că vor întreprinde măsuri speciale pentru a ajuta companiile aeriene.
Germania intenționează să importe lucrători din străinătate, în special din Turcia, permise de muncă și vize care vor completa personalul, gestionarea bagajelor și a controalelor de securitate. Anunțul a fost făcut de Ministerul Transporturilor.
Irlanda își propune să desfășoare armata pentru a ajuta la securitatea aeroportului din Dublin.
Guvernul din Marea Britanie a declarat că va pune umărul la atragerea noilor angajați în industria aviației invitând la muncă recruți din aviație și ajutând industria să obțină noi dotări care ar substitui o parte din angajați, de exemplu aparate de control cu raze X.
Contextul situației...
Acțiunile sindicale din transportul aerian au început în luna mai și s-au intensificat în iunie în Franța, Italia, Marea Britanie, Spania și Germania, dar și în multe alte țări.
În ultimele săptămâni companiile europene au anulat din cauza grevelor 41.000 de zboruri programate între 1 iulie și 30 septembrie.
Cele mai multe greve au avut loc la aeroporturile din Paris, unde, la finalul lunii iunie, un zbor din șase a fost anulat. Sindicaliștii francezi cer mărirea salariilor cu 300 de euro, pentru a putea face față creșterii inflației, ajunsă în iunie la 6,5% în Franța.
În Marea Britanie 700 de tehnicieni, ingineri și personal însoțitor din cadrul companiei British Airways de la aeroporturile londoneze Heathrow și Gatwick pregătesc noi greve de-a lungul verii, întrucât conducerea nu a anulat reducerea salariilor cu 10% impusă în timpul pandemiei.
În Italia, după protestul din 25 iunie, angajații companiilor Ryanair, EasyJet și Volotea se pregătesc să intre din nou în grevă. Potrivit Rai News, salariații de la EasyJet au programat 8 zile de protest, două dintre ele având deja loc pe 2 și 3 iulie. Restul calendarului de protest se desfășoară începând cu 15 iulie și continuă pe 16, 17, 29, 30 și 31 iulie.
În Spania personalul navigant al Ryanair va organiza mai multe greve în perioadele 12-15, 18-21 şi 25-28 iulie, în cele 10 aeroporturi spaniole în care operează compania low-cost, în Madrid, Barcelona, Mallorca, Malaga, Sevilla, Alicante, Valencia, Girona, Ibiza și Santiago de Compostela.
Peste 1.000 de piloți din Danemarca, Suedia și Norvegia intenționează să intre în grevă dacă discuțiile vor eșua. Nu este fixată încă o dată în cazul în care negocierile eșuează, dar dacă se vor produce, protestele vor afecta aproximativ 30.000 de pasageri zilnic, scrie The Guardian.