Rusia ar urma să treacă la economia de război. Guvernul va putea obliga companiile să furnizeze armatei bunuri și servicii

Rusia ar urma să treacă la economia de război. Guvernul va putea obliga companiile să furnizeze armatei bunuri și servicii

Guvernul rus ar putea obliga companiile să aprovizioneze armata cu bunuri și să-și oblige angajații să lucreze ore suplimentare. Asta după ce Duma a votat în primă lectură două legi care ar veni să sprijine războiul din Ucraina, scrie Reuters

Măsurile vor activa o economie de război, la aproape 19 săptămâni de la invazia în Ucraina.

„Încărcarea industriei de apărare a crescut semnificativ. Pentru a garanta aprovizionarea cu arme și muniție, este necesară optimizarea activității complexului militar-industrial și a întreprinderilor care fac parte din lanțurile de cooperare”, a spus vicepremierul Iuri Borisov.

Publicitate

Occidentul a răspuns la invazia militară cu valuri succesive de sancțiuni, a intensificat livrările de arme către Ucraina și a întărit forțele NATO din estul Europei - toate mișcările pe care Moscova le vede ca parte a unui „război proxy” împotriva Rusiei.

„Chiar acum, când țările din Occidentul colectiv își construiesc prezența militară la granița cu Rusia, intensifică presiunea sancțiunilor, sporesc livrările de arme către Ucraina, importanța adoptării proiectelor de lege nu poate fi supraestimată”, a spus Borisov parlamentarilor.

Unul dintre cele două proiecte de lege spune că statul ar putea impune „măsuri economice speciale” în timpul operațiunilor militare, solicitând firmelor să furnizeze bunuri și servicii armatei.

Al doilea proiect de lege ar modifica Codul Muncii pentru a acorda Guvernului dreptul de a reglementa programul de lucru și de a stabili zilele libere la anumite companii. Angajații întreprinderilor care furnizează bunuri armatei ar putea fi obligați să lucreze noaptea, în weekend și sărbători și fără concediu anual.

Borisov a spus că orele suplimentare nu vor fi utilizate la scară masivă, iar angajații vor primi plăți suplimentare.

Ambele proiecte de lege trebuie să fie supuse încă a doua și a treia lectură în Duma, unde purtătorul de cuvânt Veaceslav Volodin a declarat că discuțiile vor continua cu ușile închise miercuri. Acestea trebuie apoi revizuite de camera superioară a parlamentului și semnate de președintele Vladimir Putin pentru a deveni lege.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal