Mai multe ONG-uri din domeniul mass-media acuză deputații din Găgăuzia că subminează libertatea presei, după ce au insultat un jurnalist (VIDEO)

Mai multe ONG-uri din domeniul mass-media acuză deputații din Găgăuzia că subminează libertatea presei, după ce au insultat un jurnalist (VIDEO)

Mai multe organizații neguvernamentale din domeniul mass-media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile Adunării Populare a Unității Administrativ Teritoriale Găgăuzia (UTAG) care subminează libertatea de exprimare a presei și solicită intervenția neîntârziată a organelor de drept în vederea tragerii la răspundere a deputaților și angajaților Adunării Populare pentru împiedicarea activității mass-media.

Mai exact, la data de 5 iulie curent, jurnalistul Nokta Slava Radulov a devenit ținta insultelor și a altor manifestări agresive din partea membrilor Adunării Populare a UTAG, fiind forțat, cu aplicarea constrângerii fizice, să părăsească ședința publică a autorității.

„Aducem la cunoștința deputaților Adunării Populare a UTAG că, potrivit prevederilor Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica presa să răspândească informații decât în condițiile legii. În aceeași ordine de idei reamintim că, potrivit prevederilor Regulamentul Găgăuziei, „sesiunile plenare ale Adunării Populare sunt deschise. Orice persoană interesată poate fi prezentă la o ședință a Adunării Populare, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel”, se arată în declarația ONG-urilor.

Publicitate

Organizațiile semnatare își manifestă indignarea în raport cu acțiunile ilegale ale deputaților Adunării Populare a Găgăuziei, subliniind că acestea contravin nu doar normelor de conduită general acceptate într-o societate democratică, ci și prevederilor legislației Republicii Moldova.

„Acțiunile persoanei care a aplicat constrângerea fizică asupra jurnalistului Nokta constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor. Subliniem că împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului, precum și intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică constituie o faptă încriminată de Codul penal al Republicii Moldova”, au comunicat ONG-urile. 

Reamintim că acesta nu este singura tentativă a Adunării Populare a Găgăuziei de a obstrucționa dreptul constituțional la libera exprimare a mass-mediei. Organizațiile neguvernamentale cere deputaților Adunării Populare să adopte un limbaj și comportament adecvat, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile media.

ONG-urile au solicitat organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a persoanelor care, sfidând principiul transparenței în procesul decizional și libertatea presei, recurg la acțiuni violente și inadmisibile într-o societate democratică.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal