Banii pentru compensarea accizei vor fi alocați din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, conform facturilor. Plafonul este de 200 de mii de lei pe an.
Compensarea a 100% din acciza la motorină, în cazul unei tone, este echivalentă cu 2 980 de lei. Ceilalți producători agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 de lei pe tonă.
Pentru întreprinderile din sectorul zootehnic compensarea accizei la motorină va fi în mărime de asemenea de 100%.
Menționăm că lucrările de primăvară sunt cele care necesită cel mai mare număr de lucrări mecanizate, prin urmare, consumul de motorină este cel mai mare.
Conform Codului Fiscal, acciza la motorină se calculează începând cu data de 1 ianuarie 2022.
În urma modificărilor aprobate de Guvern, solicitanții care deja au înaintat dosarele la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură, vor avea posibilitatea să solicite compensare pentru acciza la motorina procurată în perioada 1 ianuarie - 28 aprilie 2022. Amintim că la 21 iunie prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o ședință cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, unde a convenit să compenseze acciza la motorină.
Decizia vine în contextul în care mai mulți fermieri au ieșit la proteste în raioanele țării. Aceștia au scos în stradă și tehnica agricolă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.