Alertele cu bombă false, luate la ochi de procurori. Ce riscă autorii denunțurilor

Alertele cu bombă false, luate la ochi de procurori. Ce riscă autorii denunțurilor

Denunțurile false din cursul zilei de 5 iulie în care au fost vizate mai multe locații din capitală și din țară vor fi investigate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul Național de Investigații din cadrul Poliției. Oamenii legii comunică și despre un alt precedent, caz în care dosarul a fost expediat în judecată. Iată ce riscă autorii mesajelor false.

Oamenii legii precizează că denunțurile din 5 iulie au fost trimise de pe o adresă electronică, în după-amiaza aceleași zile, pe mai multe adrese guvernamentale și conțineau mesaje cu caracter amenințător despre plasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții din țară.

Denunțurile au declanșat aplicarea protocoalelor de precauție relevante, ceea ce a generat cheltuieli semnificative pentru bugetul de stat.

Publicitate

Totodată procurorii amintesc că potrivit legii, comunicarea mincinoasă, cu bună-ştiinţă, despre acte de terorism se pedepsește cu amendă de la 27.500 la 42.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani.

De altă parte, învinuitorii anunță că deja au încheiat o anchetă într-un caz similar. Mai exact, în dimineața zilei de miercuri, procurorii PCCOCS au trimis în judecată un alt dosar penal, în care un adolescent din Sudul republicii este învinuit de șapte denunțuri false despre faptul că anumite locații din Sudul republicii ar fi fost minate.

Învinuitul trimisese înștiințările false prin poșta electronică, pentru a-și ascunde identitatea, însă a fost depistat de oamenii legii și investigat pentru tragerea lui la răspundere penală.

Cazul a avut loc în perioada 19-21 ianuarie 2022 și a fost reflectat în presa națională. Denunțurile au vizat locații din Ceadâr-Lunga, Comrat și Vulcănești – instituții de învățământ, precum și un cimitir. Potrivit materialelor dosarului, la comunicarea denunțurilor false, adolescentul a urmărit scopul perturbării activității instituțiilor de stat

Suplimentar examinării aspectului penal de către instanța de judecată, autoritățile au formulat și o acțiune civilă, pentru recuperarea celor circa 60.000 lei cheltuiți pentru acțiunile obligatorii cu rol de prevenție a potențialelor urmări provocate de astfel de atentate, întreprinse de serviciile specializate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal