Lituania sărbătorește Ziua Statalității. Maia Sandu, la Vilnius: „Lituania rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru țara mea” (VIDEO)

Lituania sărbătorește Ziua Statalității. Maia Sandu, la Vilnius: „Lituania rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru țara mea” (VIDEO)

Lituania sărbătorește la 6 iulie Ziua Statalității. Cu acest prilej, la invitația președintelui Gitanas Nauseda, șefa țării Maia Sandu a întreprins o vizită de lucru la Vilnius. „Lituania continuă să fie un exemplu de demnitate și curaj pentru țara noastră”, a spus președinta Maia Sandu.

„De aproape opt secole, Lituania rămâne o voce importantă în istoria europeană, cunoscând atât perioade de ascensiune și glorie, cât și momente de grea încercare. Ocupația străină a încercat să distrugă elitele naționale și a adus teroare, colectivizare forțată și valuri de deportări. În pofida acestor provocări, astăzi vocea distinctă, independentă a Lituaniei continuă să răsune și să conteze, pe continentul european și în lume.

Și Moldova are experiența ocupației străine. Astăzi, pe 6 iulie, țara noastră comemorează victimele deportărilor staliniste, care au despărțit zeci de mii de familii, au distrus zeci de mii de destine. Ținem minte aceste crime și suntem datori să nu mai admitem vreodată repetarea lor.

Publicitate

De-a lungul secolelor țările noastre au menținut strânse relații comerciale, militare și culturale. Ne leagă multe lucruri și din istoria recentă. Moldovenii au urmărit cu admirație și au sprijinit Mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor ‘80, din Lituania. Suntem prima țară care a recunoscut redobândirea independenței Lituaniei, în primăvara anului 1990. Lituania rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru țara noastră”, a spus Maia Sandu în discursul de felicitare.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpresedinte.md%2Fvideos%2F3115877168659067%2F&show_text=false&width=560&t=0

Președinta a mulțumit Lituaniei pentru susținere pe calea integrării UE. La fel, șefa statului a vorbit despre problema securității din regiune.

„Războiul a aruncat regiunea noastră în incertitudine și ne-a amintit un lucru important: libertatea nu e un cadou gratuit, pe care putem conta indiferent de circumstanțe. Libertatea trebuie apărată. Pacea trebuie să redevină valoarea supremă a civilizației umane. Sunt convinsă că Moldova și Lituania au înainte mulți ani de prosperitate și conlucrare reciproc avantajoasă, în sânul familiei statelor europene. Ca și Lituania, noi cunoaștem prețul libertății noastre și suntem pregătiți să o apărăm. Astfel vom garanta pacea, siguranța și prosperitatea regiunii noastre, pentru binele tuturor”, a spus președinta.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal