Expert-Grup: Decizia de naționalizare a Băncii de Economii ar putea alunga donatorii internaționali

Expert-Grup: Decizia de naționalizare a Băncii de Economii ar putea alunga donatorii internaționali

Analiștii de la Expert -Grup atrag atenția asupra faptului că BNM trebuie să eficientizeze de urgență modul cum aceasta comunică cu publicul. De asemeni intenția de naționalizare a Băncii de Economii a provocat decizia Băncii Mondiale de a nu acorda un credit de 45 milioane de dolari care poate fi urmat și de alți donatori internaționali.

Pe 12 iunie BNM a instituit supraveghere specială, pe un termen de 3 luni, la 3 bănci: Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank. BNM a argumentat instituirea supravegherii speciale prin posibilitatea obținerii de la aceste bănci a unui volum mai mare și mai detaliat de informații în comparație cu procedura standard. În linii generale, supravegherea specială poate fi instituită în următoarele condiții: încălcarea actelor normative, implicarea în tranzacții dubioase, oferirea informațiilor eronate, raportarea cu întârziere sau existența unei situații financiare dificile. Decizia BNM ar putea fi atât o măsură de prevenire a eventualelor fraude (similare cu cele de la BEM, BS și UB), precum și ar putea avea scop de facilitare a investigațiilor pe marginea delapidărilor de la BEM, BS și UB (Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank au făcut plasamente la cele 3 bănci problematice). Indiferent de motivele BNM, este cert faptul că Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank s-au confruntat recent cu conflicte majore între acționari, care ar putea prejudicia guvernanța corporativă ale acestora. Per ansamblu, deși decizia BNM ar putea fi argumentată din punct de vedere al principiilor de reglementare bancară, aceasta a fost comunicată publicului larg într-un mod deficient. În vederea evitării panicii în societate, care ar putea prejudicia și mai mult întregul sistem bancar, BNM trebuie să eficientizeze de urgență modul cum aceasta comunică cu publicul.

Pe lângă cele 3 bănci problematice (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) și la alte instituții financiare se atestă anumite probleme ce țin de deteriorarea portofoliului de credite. În aprilie 2015 suma reducerilor calculate pentru pierderi la active şi angajamente condiţionale evaluat la nivelul sectorul bancar cu excepția celor 3 bănci a crescut cu 4,2% față de anul precedent. Totuși la mai multe bănci mari creșterea acestui indicator a depășit nivelul de 4,2%.

Publicitate

„Cartonaș roșu” pentru intenția de naționalizare a Băncii de Economii

Pe 16 iunie Banca Mondială a anunțat că a refuză sa ofere Guvernului un suport financiar de 45 milioane doalri, sumă care deja a fost rezervată pentru Republica Moldova. Banca Mondială a argumentat decizia prin dezacordul față de intenția decidenților politici moldoveni de a naționaliza și a recapitaliza Banca de Economii și prin îngrijorarea față de creșterea corupției în Republica Moldova. Deși această hotărâre va afecta negativ poziția financiară a Guvernului, decizia Băncii Mondiale este mai curând una justificată. Instituția internațională nu poate finanța un stat care a devenit captivul grupurilor oligarho-politice. Prin această măsură Banca Mondială încearcă să preseze decidenții să realizeze măsuri ce ar ameliora situația economică a țării. Totodată prin luarea acestei decizii Banca Mondială a creat un precedent care ar putea fi urmat și de alți donatori, se remarcă în raportul Expert-Grup.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal