
Speakerii #ROOFOFFLINE: Emilian Dzugas îți spune de ce trebuie să lași orașul pentru a parcurge primul traseu turistic din R. Moldova
Emilian Dzugas a venit în Moldova la începutul anilor 2000, în calitate de director comercial al unui operator de telefonie mobilă. Mulți ani mai târziu a hotărât să dezvolte o afacere în domeniului turismului în Moldova, dar a început pandemia. Așa că, a fost nevoit să se reprofileze un pic - de aici a apărut inițiativa de a crea primul traseu oficial de hiking din Moldova, care se află în raionul Nisporeni. Da, ați ghicit, anume despre acest proiect va vorbi Emilian Dzugas, la evenimentul #ROOFOFFLINE Unbeaten paths care va avea loc în data de 14 iulie.
・
Emilian povestește că ideea de a crea un traseu turistic prin Moldova a apărut în 2018, atunci când compania în care lucra vrut să organizeze pentru partenerii din Danemarca un traseu turistic, dar ceva diferit de tradiționalele trasee vinicole.
„Oamenilor care vin din nordul Europei le place odihna activă, ei aleg să meargă pe jos kilometri întregi. Astfel, am început să gândim conceptul traseului și, în 2019, am început acest proiect în nordul Moldovei, în raionul Edineț, dar traseul nu corespundea standardelor, nu avea indicații și alte elemente turistice. Planificam să-l refacem, cu toate cele necesare, dar în 2020 a început pandemia și proiectul a fost închis, inclusiv din lipsa finanțelor”, își amintește Emilia Dzugas.
Câteva luni mai târziu, primarul din Nisporeni a aflat de frumoasa inițiativă și a promis că va găsi resurse financiare.
„Bani ne-au fost oferiți din partea primăriei Nisporeni, ANTRIM și Efes, în cadrul proiectului „Prietenește pentru turism”, iar când am văzut că pandemia continuă, am decis că e tocmai momentul să susținem și să promovăm turismul intern. Este un proiect foarte interesant pentru că, în Republica Moldova, nu exista un asemena traseu bine stabilit. Astfel, am lansat primul traseu oficial de hiking din țară”, spune Emilian.
La prima etapă, traseul nu avea decât 12 km, cea de-a doua a fost extinderea traseului spre Bălănești și urmează cea de-a treia etapă - spre Hincu și Dolna. În prezent, această rețea de trasee are în total o lungime de 48 de km.
„Ne-am străduit ca acest traseu să ajungă și pe vârfuri de deal, pentru ca turiștii să poată admira frumusețea naturii de la înălțime. Plus, l-am conceput astfel, încât, pe parcurs, oamenii să savureze toate minunățiile naturii, să admire atracțiile turistice arhitecturale, să participe la ateliere tradiționale de meșteșugari - noi am făcut o combinație din toate aceste elemente”, explică Emilian Dzugas.
În medie, acest traseu poate fi parcurs într-o zi, cu condiția că se va merge în continuu, timp de 11 ore, sau se poate efectua în două zile.
În viitor se dorește prelungirea rutei spre Iurceni, Hîncu, satul Bursuc, Dolna. Traseul va fi în formă de cerc, pentru ca turiștii să se poată întoarce acolo de unde au pornit.
Vezi primul traseu oficial de hike din Republica Moldova în ultima ediție a emisiunii: Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Interesant nu-i așa? Și aceste e doar vârful icebergului. Vrei să afli ma multe detalii din culisele acestui proiect? Te așteptăm la #ROOOFFLINE!
Prieteni, vă reamintim că au rămas zile numărate până când ne vom revedea pe acoperiș. Petrecerea va fi una restrânsă, de numai 100 de persoane.
Poți cumpăra bilete cât îți poftește inima pe iTiket.md. Ia-ți primul bilet și economisește.
Membrii AGORA vor avea parte de un preț special la bilete - 100 de lei, iar codul promoțional va fi livrat pe e-mail.
Și nu uitați despre noutatea pe care v-am dat-o! Fiecare al doilea bilet cumpărat este la preț de 99 de lei!
Dar noi vă sfătuim să vă grăbiți, pentru că au mai rămas doar două zile de Early Bird!
-------
----
Partenerii evenimentului:
Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova / USAID