Consiliul Concurenței: Î.M. „Exdrupo” a primit ajutor de stat ilegal în decurs de aproape cinci ani. Suma se estimează la 500 mil de lei

Consiliul Concurenței: Î.M. „Exdrupo” a primit ajutor de stat ilegal în decurs de aproape cinci ani. Suma se estimează la 500 mil de lei

Consiliul Municipal Chișinău a încălcat prevederile legislației în domeniul concurenței și ajutorului de stat în urma acordării măsurilor de sprijin Întreprinderii municipale Regia Exploatare a Drumurilor și Podurilor „Exdrupo”. Acestea sunt constatările Consiliului Concurenței. Prin urmare, CMC și Primăria Chișinău ar urma să recupereze banii alocați ilegal, informează mold-street.com.

Plenul Consiliului Concurenței a stabilit că, în perioada din 2018 până în prezent, CMC a evitat desfășurarea procedurilor de achiziție publică la delegarea gestiunii serviciului public de întreținere și reabilitare a infrastructurii căilor de comunicații din municipiul Chișinău, ceea ce a avut ca efect închiderea pieței pe durata menționată și favorizarea Exdrupo.

„În special, aceste acțiuni au limitat dreptul de comercializare și au creat condiții discriminatorii neprevăzute de lege pentru întreprinderile care concurează pe aceeași piață cu Î.M. Regia „Exdrupo”, lucru care contravine prevederilor Legii concurenței nr.183/2012”, susține autoritatea.

Publicitate

Totodată, Consiliul Concurenței a constatat că o parte din măsurile de sprijin acordate Regiei Exdrupo „constituie ajutor de stat ilegal și incompatibil, ce denaturează semnificativ mediul concurenţial normal”. Este vorba de ajutor de stat acordat Regiei Exdrupo sub forma de alocații bugetare anuale, scutiri de la plata pentru locațiunea mijloacelor fixe utilizate și transmitere cu titlul gratuit a unor mijloace fixe, în vederea prestării serviciului public de întreținere și reabilitare a infrastructurii căilor de comunicații din municipiul Chișinău.

Valoarea totală a alocațiilor bugetare acordate Regiei Exdrupo în anii 2018-2021 trece de 507 milioane lei, la care se adaugă şi o serie de scutiri de la plata pentru locațiunea mijloacelor fixe acordată de CMC.

Totodată, măsurile de sprijin enumerate mai sus au fost utilizate de întreprindere pentru a desfășura activități economice ocazionale și neprevăzute de contractele încheiate cu Direcția generală transport public și căi de comunicație a Consiliului municipal Chișinău, precum lucrări de reparație și amenajare a teritoriului și transmiterea în locațiune a încăperilor, tehnicii și utilajului specializat a întreprinderii.

Aceste măsuri nu pot fi încadrate în categoria de ajutor de stat, considerate compatibile cu mediul concurențial normal în sensul prevederilor legislației naționale.

„Ca urmare, Direcția generală transport public și căi de comunicație a CMC și Primăria urmează să recupereze de la Exdrupo ajutorul de stat ilegal și incompatibil acordat în perioada de timp supusă examinării, cât şi a dobânzii aferente stabilite, calculate și achitate în conformitate cu prevederile art.15 al Legii cu privire la ajutorul de stat nr.139/2012”, susţine Consiliul Concurenţei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal