Protest în fața Guvernului: Profesori și cercetători științifici, nemulțumiți de reforma universitară

Protest în fața Guvernului: Profesori și cercetători științifici, nemulțumiți de reforma universitară

Zeci de profesori și reprezentanți ai mediului științific din Moldova s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale la un protest. Aceștia își manifestă nemulțumirea față de reforma instituțiilor de învățământ superior. Manifestanții adunați în fața Guvernului susțin că decizia ar fi luată în lipsa consultațiilor cu reprezentanții mediului educațional. 

„Este un protest organizat de Sindicatele Universității Agrare, dar cu participarea tuturor reprezentanții instituțiilor de cercetare, în privința proiectului de hotărârea a Guvernului cu privire la absorbția celor 18 instituții de cercetare din Moldova și comansare a universităților.

„Noi, savanții, am rugat ca Guvernul să analizeze toate metodele ce țin de această reformă. Nu suntem împotrivă, dar trebuie bine argumentată și evaluate riscurile”, a spus academicianul Ion Mereuță.

Publicitate

„Cum într-o țară agrară este posibil să dispară Universitatea Agrară? Ea este mama. Este ceea ce aduce bani și ceea ce hrănește Moldova. Ceea ce aduce bani, statul vrea să distrugă”, a spus un student.

Protestatarii spun că își doresc că autorii inițiativei să le audă păsul și să nu ia decizii înainte de consultații cu reprezentanții mediului academic.

Profesorii de la Universitatea Agrară spun că nu sunt împotriva reformării instituției, dar nu în forma propusă de Ministerul Educației:

„Noi avem altă viziune și considerăm că Universitatea Agrară merită o atitudine corectă din partea autorităților. Este adevărat că ducem lipsă de cadre, iar o reformă nu mai poate fi amânată, dar reformarea acestui domeniu presupune cu totul altceva. Noi considerăm că educația profesională cu profil agrar are o semnificație strategică și poate avea o contribuție esențială în economia țării”.

Amintim că la 1 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației a declarat că în condițiile actuale, doar 1/3 din studenții încadrați la Universitatea Agrară studiază la facultățile cu profil agrar, iar restul la economie și drept.

Menționăm că în cazul în care reforma universitară va fi implementată, în țară vor rămâne 11 universități publice.

Anterior, sindicatul Universității Agrare a inițiat o petiție, care a fost semnată de peste 450 de persoane, în care au cerut ca instituția să rămână independentă, din motiv că este cea mai longevivă și unica universitate cu profil agrare din R. Moldova.

De asemenea, membrii asociației Forța Fermierilor au condamnat intenția autorităților de a comansa Universitatea Agrară. „Încercarea de a lichida cea mai veche instituție de învățământ din țară, organizația noastră tratează ca lipsa crasă de respect față de sectorul strategic”, se arată într-o notă a asociației.

LA ACELAȘI SUBIECT: Reforma învățământului superior anunțată de Ministerul Educației, criticată dur. Mai multe universități refuză reorganizarea

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal