
Președintele raionului Taraclia, nemulțumit de fuzionarea Universității „Grigore Țamblac” cu „Ion Creangă”: Nu toți studenții au posibilitatea să învețe în Chișinău
Lichidarea Universității de Stat ,,Grigore Țamblac” din Taraclia va crea dificultăți pentru studenții din raion, întrucât, după fuzionarea cu Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, aceștia vor fi nevoiți să se deplaseze în capitală și să studieze în Chișinău, cheltuind mulți mai mulți bani decât în prezent. De această părere este președintele raionului Taraclia Ivan Paslari.
・
Joi, la 7 iulie, în cadrul unei conferințe de presă la Parlament, acesta a declarat că Ministerul Educației și-a asumat prea multe împuterniciri, uitând că instituția de învățământ superior a fost înființată în 2004, printr-un decret al președintelui R. Moldova și a președintelui Bulgariei.
„După fuzionare, Universitatea Grigore Țamblac” din Taraclia va activa un an, iar după aceasta va fi lichidat. Instituția dată pregătește cadre didactice. Dar, noi înțelegem că studenții din Taraclia nu au posibilitatea să învețe în Chișinău, din diverse motive”, a spus Ivan Paslari.
Președintele raionului Taraclia a declarat că universitatea primea până acum de la stat cinci milioane de lei anual, iar alte trei milioane de lei erau oferite de Bulgaria. Potrivit lui, din an în an, sumele oferite de autorități se micșorau.
La data de 5 iulie, Academia de Științe a Moldovei a cerut stoparea reformei inițiate de Ministerul Educației și Cercetării, deoarece o astfel de modificare amplă trebuie bine gândită, argumentată, consultată cu comunitatea științifică și societatea.
La 1 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației a declarat că în cazul în care reforma universitară va fi implementată, în țară vor rămâne 11 universități publice.