
30 de mil de euro grant și 120 de mil de euro împrumut: R. Moldova aprobă finanțare de la UE. Opinia opoziției
Uniunea Europeană va acorda R. Moldova asistență macrofinanciară în sumă de 150 de milioane de euro. Din totalul sumei, 30 de milioane de euro, vor fi oferită sub formă de grant, iar 120 milioane de euro – sub formă de împrumut. În acest sens, deputații au votat în primă lectură ratificarea Memorandumului de înțelegere între cele două părți.
・
Asistența urmează să fie acordată de UE pentru a acoperi necesitățile bugetare ale R. Moldova și este complementară resurselor furnizate țării noastre de instituțiile financiare internaționale și donatori pentru programul de reformă a țării.
Banii vor fi îndreptați spre redresarea economică a R. Moldova prin promovarea unui set de politici care vizează domenii precum sectorul energetic, statul de drept, lupta împotriva corupției și climatul de afaceri.
Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.
Subiectul dezbătut în Parlament a stârnit un șir de nemulțumiri în rândul opoziției.
„Toți trebuie să ne împrumutăm. Și statele se împrumută. Numai că domnul ministru știe că împrumuturile externe trebuie să meargă în proiecte investiționale care să dezvolte economia țării. Și nu în proiecte de consum”, a spus deputata BCS Zinaida Grecianîi.
„Noi trecem printr-o perioadă dificilă, noi suntem în criză. Cineva nu e acord și spune că nu e așa? Trebuie să avem capacitate financiară ca să trecem peste această perioadă, sperăm scurtă. Acesta e scopul în perioada de criză - se aplică programe pentru a trece perioada de criză, pentru a dezvolta economia în continuare. Acum avem dreptul legal să ne abatem de la criză”, a răspuns ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi.
AGORA amintește că Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat, la 6 aprilie, decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare R. Moldova, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de Covid-19.
Memorandumul de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2022, prevede acordarea unei asistențe financiare în valoare de 150 milioane de euro țării noastre. O parte din această sumă, 30 milioane de euro, va fi oferită sub formă de grant, iar 120 milioane de euro – sub formă de împrumut.