Fiul fostului președinte Lucinschi a fost trimis în judecată într-un dosar de şantaj

Fiul fostului președinte Lucinschi a fost trimis în judecată într-un dosar de şantaj
Foto: canal3.md

Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru millioane euro pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT, transmite Agora cu referire la mediafax.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România au trimis Curţii de Apel Bucureşti dosarul în care pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii. Anchetatorii au cerut instanţei să menţină şi în timpul judecării cauzei măsura controlului judiciar în cazul lui Lucinschi şi Pricop.

În cazul lui Tudoran Remus Jurj, magistrat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România, cercetat în acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus continuarea anchetei într-un dosar separat, pentru infracţiunea de complicitate la şantaj.

Potrivit rechizitoriului procurorilor români, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a constrând un om de afaceri, denunţător în cauză, să îi dea patru milioane de euro, sumă pe care acesta nu i-o datora lui Lucinschi. Banii au fost ceruţi în contextul în care firma la care Lucinschi era asociat şi acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, "dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o încadrare juridică penală". Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că dacă este de acord să îi cea cei patru milioane de euro ceruţi, va retrage plângerea de la DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, este omul de afaceri de la care Sergiu Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage plângerea formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

„De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că Sergiu Lucinschi a pretins că are influenţă, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la acelaşi procuror, respectiv Tudoran Remus Jurj.

„În acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente. Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condiţiile în care Lucinschi Sergiu i-a arătat că ar putea influenţa atitudinea procurorului de caz, la data de 17 martie 2015, în schimbul «ajutorului» promis, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut", au precizat procurorii.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Sergiu Lucinschi a folosit un mod „explicit şi extrem de dur" pentru a-l determina pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să accepte să îi dea patru milioane de euro pentru a-şi retrage plângerea de la DIICOT. Sergiu Lucinschi i-ar fi spus lui Alexandru Horpoş că s-ar putea să facă ani mulţi de puşcărie şi i l-a dat ca exemplu pe omul de afaceri Gheorghe Copos, care a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu executare. În acest sens, Lucinschi i-ar fi spus că trebuie să se gândească foarte serios dacă vrea să dea banii ceruţi sau să stea la închisoare.

Avocatul Pricop Radu este acuzat că, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi, prin formularea mai multor soluţii nelegale, menite să justifice remiterea banilor către fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi.

„Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop Radu, Lucinschi Sergiu a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în faţa notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru şi angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015. Prin această declarare necorespunzătoare a adevărului, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat, cu intenţie, pe notarul public să comită, fără vinovăţie, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii şi autentificării contractului de împrumut respectiv. După semnarea acestui act, inculpatul Lucinschi Sergiu a continuat să îl constrângă în acelaşi mod pe omul de afaceri să semneze un contract similar pentru o altă sumă, având acelaşi cuantum (2.000.000 euro)", au arătat anchetatorii în rechizitoriu.

În documentele anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, se mai arată că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe Horpoş, l-ar fi sprijinit constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul Jurj a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul DIICOT i-ar fi comunicat lui Horpoş că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

Anchetatorii au mai stabilit că ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfăşura activităţi specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.

Constantin Comăneanu a fost trimis în judecată într-un dosar separat, pentru luare de mită.

Dosarul lui Comăneanu va fi judecat de Tribunalul Bucureşti, procurorii cerând instanţei să menţină măsura controlului judiciar.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Constantin Comăneanu, care era delegat să lucreze în cadrul DIICOT, a primit de la o persoană, în două rânduri, câte 5.000 de euro, respectiv în zilele de 12 februarie 2015 şi 30 martie 2015, ultima dată fiind prins în flagrant.

Suma reprezenta "recompensa pentru ajutorul acordat unui om de afaceri, în sensul oferirii, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, de date şi informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT care îl privea pe acesta din urmă şi în care ofiţerul de poliţie fusese delegat pentru a efectua acte de urmărire penală", au scris procurorii în rechizitoriu.

Alexandru Horpoş a fost arestat la domiciliu în decembrie 2014, în dosarul DIICOT în care este cercetat şi Dan Besciu, asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, pentru fapte de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus atunci măsura arestului la domiciliu pentru Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, Alexandru Horpoş şi Vlad Ionel Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL. Ulterior, în ianuarie 2015, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită pentru Horpoş şi ceilalţi trei inculpaţi cu controlul judiciar.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Încadrați în câmpul muncii: Peste 480 de refugiați din Ucraina s-au angajat în Republica Moldova

Încadrați în câmpul muncii: Peste 480 de refugiați din Ucraina s-au angajat în Republica Moldova

Zeci de tiruri formează de mai multe săptămâni cozi kilometrice la Vama Leușeni. Care este explicația

Zeci de tiruri formează de mai multe săptămâni cozi kilometrice la Vama Leușeni. Care este explicația

Traficul rutier, suspendat pe mai multe străzi din capitală. Vezi zonele pe care ar fi bine să le ocolești

Traficul rutier, suspendat pe mai multe străzi din capitală. Vezi zonele pe care ar fi bine să le ocolești

Advertoriale
Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)
 • 2
  Marina Tauber a cerut intervenția online a lui Ilan Șor la ședința Parlamentului. Igor Grosu: A avut timp să ia bilet într-o direcție (FOCUS)
 • 3
  Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”
 • 4
  Procurorul de caz, despre solicitarea privind arestul preventiv a fostului președinte Igor Dodon: Exista riscul eschivării
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.