Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a venit cu o reacție după protestul care a avut loc joi în fața Guvernului. Reprezentanții instituției susțin că salută criticile și revendicările rezonabile și constructive și sunt deschiși la dialog. Totuși, MEC spune că din punct de vedere tehnic nu a primit vreun plan alternativ concret de modernizare a sistemului de învățământ superior, singurul proiect existent fiind cel elaborat de echipa ministerului.
„Timpul nu așteaptă. Studenții noștri au nevoie astăzi, nu mâine, de programe de studii și spații modernizate, de un mediu academic propice dezvoltării, care să fie în pas cu inovațiile zilei. Ei au nevoie de oportunități de alegere a domeniului de cercetare și de a fi ghidați de cei mai buni cercetători în domeniu. Cadrele științifice și cele didactice au nevoie de salarii mai mari, de spații educaționale moderne, utilate cu tehnică de ultima generație, pentru a putea deveni specialiști performanți în domeniul pe care l-au ales. Toate acestea sunt posibile în cadrul acestei reforme care va aduce 700 de milioane de lei în universitățile din Republica Moldova. Pentru prima dată Guvernul realizează o modernizare în care se investesc bani, iar această investiție trebuie să fie eficientă și să aducă beneficii imediate profesorilor, cercetătorilor și studenților”, se arată într-un comunicat emis de MEC.
Reprezentanții Ministerului susțin că, concentrarea resurselor umane bine pregătite într-o universitate cu o finanțare suficientă, un management eficient, bazat pe meritocrație, va permite propulsarea universităților în sistemul educațional internațional, va spori prestigiul, recunoașterea și atractivitatea acestora pentru studenții atât din țară, cât și de peste hotare și va permite un mai larg acces al cercetătorilor din țară la programul de 95 de miliarde de euro al UE, Horizon Europe, la care Republica Moldova este asociată.
Universitățile modernizate, având corpul didactic și de cercetare consolidat cu cercetători performanți vor atrage tinerii în procesul de construcție a viitorului nostru prosper, acum, aici, acasă, în Republica Moldova.
Ministerul Educației și Cercetării face apel la coeziune, solidaritate și dialog constructiv.
Menționăm că, joi, 7 iulie, zeci de profesori și reprezentanți ai mediului științific din Moldova s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale la un protest. Aceștia își manifestă nemulțumirea față de reforma instituțiilor de învățământ superior. Manifestanții adunați în fața Guvernului susțin că decizia ar fi luată în lipsa consultațiilor cu reprezentanții mediului educațional.
Vezi și aceste știri

Președintele Turciei se arată îngrijorat de situația de la centrala nucleară de la Zaporojie și susține Ucraina în acest caz

Peste 600.000 de tone de cereale au fost expediate din Ucraina de la deschiderea coridorului, spune ministerul turc

Peste 40 de platforme modulare pentru colectarea deșeurilor menajere vor fi amenajate în capitală
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
