Cel de-al 17-lea contingent de pacificatori în misiunea de menținere a păcii KFOR a fost detașat în Kosovo

Cel de-al 17-lea contingent de pacificatori în misiunea de menținere a păcii KFOR a fost detașat în Kosovo

Armata Națională a detașat cel de-al 17-lea contingent de pacificatori în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate în tabăra militară 142. Prezent la eveniment, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că cei 40 de militari pe care îi detașează Republica Moldova în operația de menținere a păcii din Kosovo sunt pregătiți conform cerințelor internaționale și vor fi interoperabili cu armatele statelor partenere, asigurând pacea și securitatea în regiunea balcanică.

„Cele 16 contingente pe care Republica Moldova le-a detașat până în prezent în KFOR au demonstrat că Armata Națională este un partener demn de încredere și are militari bine pregătiți. Aceleași performanțe le așteptăm de la contingentul de pacificatori care în câteva zile urmează să își înceapă mandatul în misiunea din Kosovo”, a menționat ministrul Apărării.

În același context, ministrul Nosatîi a mulțumit partenerilor din Italia și Statele Unite ale Americii pentru asistența logistică și instruirea oferite militarilor Armatei Naționale pentru îndeplinirea mandatului în Kosovo.

Publicitate

În cadrul ceremoniei, Ambasadorul SUA în țara noastră, E.S. Kent D. Logsdon, a notat că cel de-al 17-lea contingent, detașat în KFOR, este o dovadă în plus că Armata Națională a Moldovei este o forță capabilă pe care pot conta alte națiuni, contribuind la pacea internațională. „Prin participarea în această operațiune de menținere a păcii Armata Națională va câștiga o experiență valoroasă care va spori capabilitățile existente și gradul de pregătire pentru cea mai importantă misiune — aceea de a proteja Republica Moldova”, a spus ambasadorul Longsdon.

La rândul său, E.S. Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Italiei în Republica Moldova, le-a adresat militarilor următorul mesaj: „Munca voastră este prețioasă. Sunt sigur că prin profesionalismul vostru veți obține rezultate excelente în conformitate cu tradiția instalată de colegii voștri care v-au precedat. Fiți mândri de ceea ce sunteți și ceea ce veți face pentru țara voastră și pentru întreaga lume”.

De menționat că contingentul KFOR-17 al Armatei Naţionale este format din 40 de militari, infanteriști și specialiști în arma geniu, care vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate.

Militarii moldoveni vor face parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi vor fi dislocaţi în baza militară Camp Villaggio Italia din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul acestora durează şase luni.

Misiunea de menținere a păcii KFOR este condusă de Alianța Nord-Atlantică, în conformitate cu Rezoluția 1244 a ONU.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal