Oamenii se întreabă foarte des dacă au făcut alegerea corectă în anumite situații și dacă decizia luată a fost cea mai bună dintre cele existente. Tendința de a ne pune aceste semne de întrebare ne-a făcut să organizăm la cea de-a doua ediție a ROOFOFFLINE-ului un panel inspirațional, în care să răspundem la întrebarea: Cum ar fi fost bine să fie. Împreună cu Fundația Soros Moldova aducem pe acoperiș trei tineri entuziasmați și plini de idei. Cine sunt, în ce constă acest panel și ce teme vor aborda urmăriți în continuare.
Scopul principal pentru care am decis să creăm acest panel constă în popularizarea studiilor de politici publice elaborate de trei dintre bursierii Fundației Soros Moldova.
După cum am menționat, această nouă rubrică am denumit-o „Cum ar fi fost bine sa fie”, în care cei trei tineri îți vor prezenta conceptul politicilor publice în stil TEDx.
În continuare, te invităm să îi cunoști pe cei care știu cum ar fi fost mai bine.
Tudor Arnăut - Președinte și Co-fondator Comunitatea Plus, formator Erasmus+
Tânărul este absolvent al facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, cu experiență de trei ani într-o redacție de știri online. În prezent este formator în cadrul programului „Erasmus+” pe temele multimedia, instrumente digitale și dezbateri. De asemenea, Tudor este Co-fondator și președinte al Comunității Plus, organizația care încearcă să aducă societății un impact pozitiv, prin diverse mobilități, treninguri, simulări pentru tineri. Tudor a participat la concursul de burse pentru a afla mai multe din culise: cum se cercetează o problemă, care-s instrumente de cercetare și cum se identifică soluții la problemele locale.
Pe 14 iulie, Tudor Arnăut ne va spune de ce trebuie să investim în siguranța rutieră. În fiecare an, în accidente mor 1,3 milioane de oameni, iar 20-50 de milioane de oameni suportă diferite traumatisme. Mai mult de jumătate din decesele provocate de accidentele rutiere sunt participanți vulnerabili la trafic: pietoni, bicicliști și motocicliști. În urma cazurilor tragice, au de pierdut toți: prejudiciu adus oamenilor, structurilor sociale, dar și bugetului public. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, ca urmare a accidentelor rutiere, țările pierd 3-5% din PIB-ul anual. Respectiv, Republica Moldova pierde anual aproximativ 400 milioane USD ca urmare a accidentelor rutiere.
Roman Ciumac - Secretar III, Direcția Afaceri Consulare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
Roman Ciumac, licențiat și masterand al Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (USM) și masterand în drept public al Academiei de Administrare Publică. Roman activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Direcția Afaceri Consulare. El a absolvit Școala de gândire critică „Challenger”, Școala Tânărului Lider Politic (ADEPT), Școala de Studii Politice ale Consiliului Europei (IESPM). Acest spirit de inițiativă și dorința de a schimba lucrurile în bine, l-a motivat să aplice în acest an la proiectul „Politici publice pentru dezvoltare, implementat de IPRE în cooperare și susținerea financiară oferită de Fundația Soros Moldova, pentru a învăța cum se identifică o problemă, cum se găsesc soluții și se promovează la nivelul decidenților propunerile identificate. Astfel, Roman a abordat un subiect care se află într-o corelație cu domeniul de activitate pe care-l desfășoară și pe bune reprezintă un interes sporit pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare.
La ROOFOFFLINE, Roman ne va povesti cum putem crește accesibilitatea serviciilor consulare pentru diasporă. Tânărul consideră că pe cât de importanți sunt concetățenii noștri din diasporă, pe atât de marginalizați rămân a fi în privința accesului la servicii publice, prestate prin intermediul reprezentanțelor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare. Accesibilitatea redusă a serviciilor publice este determinată de acoperirea geografică insuficientă cu reprezentanțe diplomatice și de numărul mic de funcționari consulari, de necesitatea programării și a prezenței fizice la ghișeu, de prezentarea unui număr excesiv de documente pentru obținerea unui serviciu consular. Roman spune că situația actuală nu poate fi menținută în continuare, deoarece aceasta generează nemulțumire în rândul cetățenilor.
Vitalie Rapcea - Director de Program Infrastructură Economică și de Mediu
Vitalie este absolvent al Colegiului John Abbott, Montreal, al universității Al. I. Cuza Iași și al Academiei de Studii Economice a Republicii Moldova. Lector universitar, catedra Marketing și Logistică ASEM, director de program Infrastructură Economică și de Mediu în cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup. Fost bursier al fundației Soros Moldova, fost Viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Mult îndatorat în fața soției și copiilor pentru suport, răbdare și indulgență.
Vitalie va aborda subiectul drumurilor și solurilor din perspectiva provocărilor majore în calea dezvoltării Republicii Moldova. Problema utilizării substanțelor minerale utile pentru lucrările de terasament la construcția drumurilor, căilor ferate, digurilor și pentru prevenirea și stoparea fenomenelor geologice periculoase a fost mereu de actualitate, făcând subiectul investigațiilor jurnalistice sau al rapoartelor de audit ale Curții de Conturi. Tergiversarea soluționării acestei probleme a adus numeroase prejudicii mediului înconjurător și aproximativ 250 de milioane de lei prejudiciu cauzat bugetului de stat. Doar în ultimii 5 ani au fost documentate 277 de ”cariere ilegale”, iar printre cei care au exploatat ilicit subsolul se numără și întreprinderi de stat.
Acum că vi i-am prezentat pe cei trei bursieri erudiți care o să ne dea răspunsuri la o întrebări atât de complexe, vă așteptăm pe acoperiș la #ROOFOFFLINE.
Ca de fiecare dată, abonații Agora au câștig dublu: susțin presa independentă, procurând un abonament, și au parte de reduceri mari la cumpărarea biletului pentru #ROOFOFFLINE. Astfel, toți abonații AGORA vor primi un cod secret pentru a avea parte de un preț promoțional de numai 200 de lei, începând cu data de 9 iulie.
Biletele sunt AICI! Ne revedem pe acoperiș!
----
Partenerii evenimentului:
Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova / USAID
Vezi și aceste știri

Fundația Soros Moldova a devenit partenerul evenimentului #ROOFOFFLINE Unbeaten Paths: „Susținerea presei independente este un alt obiectiv consacrat al Fundației”

La film sau la petrecere? Dilemă rezolvată! La #ROOFOFFLINE ai și una, și alta. Detalii despre premiera cinematografică ce urmează să v-o prezentăm la eveniment

La înălțime cu USAID și ANTRIM, prietenii de drum ai AGORA în aventura #ROOFOFFLINE Unbeaten Paths. Cunoaște partenerii evenimentului

Speakerii #ROOFOFFLINE: Emilian Dzugas îți spune de ce trebuie să lași orașul pentru a parcurge primul traseu turistic din R. Moldova

Speakerii #ROOFOFFLINE: Nata Albot vine pe acoperiș să-ți povestească de ce și cum va deveni Pohrebea capitala gastronomică a Moldovei

TA-DAM! Vă prezentăm acoperișul de unde vom admira apusul soarelui la noua ediție a evenimentului #ROOFOFFLINE Unbeaten Paths
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
