Primele linii ale conflictului se află pe unele dintre cele mai bogate terenuri agricole din Ucraina. Fie că au fost cauzate de accident sau intenție, incendiile care întunecă cerul de vară mănâncă o recoltă care va fi întotdeauna greu de colectat și chiar mai greu de exportat, scrie CNN.
Pavlo Serghienko este în miza acestei bătălii. Tânărul de 24 de ani este a treia generație a familiei sale care conduce o fermă în apropiere de Zaporojie. De când tatăl său a murit de coronavirus, Serghienko gestionează singur ferma de 3.000 de hectare.
Dar aproape jumătate din pământ este acum prea periculos pentru a fi cultivat, a declarat el.
„Nici nu putem ajunge acolo. Este fie minat, fie lângă teritoriile ocupate, literalmente linia frontului. Am avut ocupanți pe o parte a câmpurilor. În ultimele patru zile, toți genunchii ne sunt plini de sânge, stingem incendiile pe câmpuri", a spus tânărul.
El a spus că în ultimele zile a pierdut 30 de hectare de grâu și 55 de hectare de orz. Iar celalte 1.200 de hectare sunt cuprinse de flăcări.
Sezonul de semănat a fost la fel de periculos.
„Am semănat un câmp de 40 de hectare. A trebuit să părăsim câmpul de patru ori pentru a-l termina. De fiecare dată când plecam, au bombardat locul instantaneu. Odată au fost 23 de lovituri de mortar".
Clădirile și echipamentele sale au fost, de asemenea, lovite - ferma de animale și toate depozitele construite în ultimii 20 de ani au fost distruse.
Oficialii ucraineni consideră că o parte a strategiei Rusiei este de a distruge bogăția agricolă a Ucrainei.
Săptămâna trecută, poliția din sudul regiunii Herson, una dintre cele mai productive zone arabile din Ucraina, a deschis proceduri penale pentru „distrugerea intenționată” a culturilor de către armata rusă.
Polițiștii au acuzat forțele ruse că „decorticaseră terenuri agricole cu obuze incendiare. În fiecare zi au loc incendii de amploare, sute de hectare de grâu, orz și alte culturi de cereale au ars deja”.
Oriunde s-ar afla, fermierii se confruntă cu un coșmar logistic în exportul de cereale și semințe oleaginoase, deoarece porturile de la Marea Neagră sunt în esență închise. Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură a lansat un program de urgență de 17 milioane de dolari pentru a ajuta la depășirea problemelor de depozitare. SUA s-au angajat, de asemenea, să asiste la ridicarea unor silozuri temporare în Polonia, care se învecinează cu Ucraina la vest.
Chiar înainte de incendii, Ucraina prognozase o scădere bruscă a recoltei de cereale și semințe oleaginoase în acest an, comparativ cu producția record de anul trecut.
Săptămâna trecută, sindicatul comercianților de cereale din Ucraina a declarat că se așteaptă la o recoltă de cereale și semințe oleaginoase de 69,4 milioane de tone, puțin mai mare decât previziunile anterioare, dar cu mult sub cele 106 milioane de tone recoltate anul trecut.
Ministrul Agriculturii Taras Vîsoțki a declarat că recolta de cereale ar putea fi de cel puțin 50 de milioane de tone, comparativ cu 86 de milioane de tone în 2021. Cel puțin jumătate din această producție este destinată exportului, potrivit sindicatului comercianților.
Producția și exportul de grâu pe o piață globală deja strânsă poate fi cel mai expusă riscului. Compania de consultanță franceză Agritel a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca Ucraina să recolteze 21,8 milioane de tone de grâu în această vară, comparativ cu 32,2 milioane anul trecut.
Agritel estimează că până la 3,7 milioane de tone de grâu ar putea fi recoltate din unele regiuni de sud și de est aflate sub controlul Rusiei. Operatorii ruși fac tot posibilul pentru a masca originile grâului în efortul de a-l vinde în străinătate. Ei transferă cereale pe mare într-un efort aparent de a-i ascunde originea, potrivit imaginilor din satelit revizuite de CNN, iar navele comerciale își opresc transponderele.
Vezi și aceste știri

Ucraina se așteaptă să recolteze 50 de milioane de tone de cereale. O cantitate mai mare decât media pe ultimii cinci ani

În acest an, în Republica Moldova se așteaptă o recoltă bună de struguri de masă

Susținuți de UE,un grup de agricultori au modernizat procesul de recoltare și procesare a migdalelor de la Vulcănești (VIDEO)
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
