Academia de Administrare Publică insistă să fie exclusă din lista instituțiilor ce urmează a fi comasate

Academia de Administrare Publică insistă să fie exclusă din lista instituțiilor ce urmează a fi comasate

Academia de Administrare Publică insistă să fie exclusă din lista instituțiilor de învățământ superior ce urmează a fi comasate, în contextul reformei anunțate de Ministerul Educației și Cercetării. Reprezentanții AAP au publicat o nouă opinie la acest subiect în care a solicitat extinderea termenilor de consultare și examinarea tuturor alternativelor de reformare/modernizare a sectorului învățământului superior.

Conducerea instituției susține că nu a fost informată despre consultările privind proiectul hotărârii de Guvern ce prevăd reforma învățământului superior.

Publicitate

„Academia de Administrare Publică, în calitate de parte interesată, nu a fost informată direcționat, potrivit pct. 12 al HG 967/2016 cu privire la mecanismul de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional, care prevede: „informarea direcţionată se efectuează prin transmiterea informaţiei privind procesul decizional prin intermediul poştei electronice ori expedierea scrisorilor la adresa părţilor interesate sau cea indicată de solicitant”, se arată în opinia instituției.

Astfel, instituția propune excluderea din punctul 1 al proiectului hotărârii de guvern sintagma „Academia de Administrare Publică”, înaintând mai multe argumente în acest sens.

Reprezentanții instituției susțin că existența unei instituții specializate în pregătirea personalului pentru și din serviciul public este dictată de necesitatea de a asigura prezența unor specialiști calificați în domeniu, afirmând că pe parcursul activității sale, APP a asigura dezvoltarea și consolidarea unui sistem de formare și dezvoltare a personalului din administrația publică, axat pe necesitățile autorităților publice, ținând cont de specificul instruirii personalului angajat în serviciul public, cu un grad diferit de formare inițială și cu o vechime diversă în funcția publică.

Un alt argument înaintat de instituție se referă și la numărul de studenți prezenți în cadrul instituției dar și la concursurile de admitere.

„În toată perioada de activitate AAP a înregistrat concurs la admitere la studiile de master de la 2,2 la 6,5 persoane/loc, iar numărul de studenți în grupele academice la toate programele este de 15-20 persoane la învățământ cu frecvență și de 30-35 persoane la învățământ cu frecvență redusă - indicator net superior altor instituții de învățământ superior, ceea ce denotă atractivitatea și prestigiul studiilor, facilitatea și abordarea inovativă a procesului de predare. Solicitările pentru cursurile de dezvoltare profesională sunt cu cel puțin 50% mai mari, iar la unele cursuri – duble față de numărul de persoane planificate, fapt ce la fel reprezintă un indicator al calității acestora”, precizează reprezentanții AAP.

Astfel, Academia de Administrare Publică susține că argumentele prezentate în nota informativă și analiza de impact, anexate la hotărârea de guvern nu sunt relevante pentru AAP și nu pot servi drept temei pentru distrugerea unui sistem de instruire viabil, format și dezvoltat în corespundere cu cele mai moderne tehnologii de predare-învățare-evaluare, aliniat la standardele naționale și internaționale de calitate.

„Academia de Administrare Publică susține în continuare necesitatea extinderii termenilor de consultare a proiectului dat, cu implicarea tuturor părților interesate (în special, celor 24 entități supuse absorbției) și examinarea tuturor alternativelor de reformare/modernizare a învățământului superior, reieșind din avantajele/dezavantajele pentru sistemul educațional al țării”, se arată în opinia Academiei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal