Kievul anunță că va dota un milion de soldați cu arme NATO pentru a elibera sudul țării. Expert occidental: Nu e momentul

Kievul anunță că va dota un milion de soldați cu arme NATO pentru a elibera sudul țării. Expert occidental: Nu e momentul

Kievul anunță că va dota un milion de soldați cu arme NATO pentru a elibera sudul țării, afirmând că acest lucru este vital pentru economia țării. Despre aceasta a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov, potrivit BBC.

Potrivit publicației britanice, deși recucerirea zonelor de la Marea Neagră este vitală pentru economia țării, anunțul ministrului ucrainean al apărării este mai degrabă un mesaj de încurajare decât un plan concret.

Mai exact, într-un interviu acordat ziarului The Times, Reznikov a lăudat Marea Britanie pentru rolul esențial pe care l-a jucat în schimbarea strategiei de aprovizionarea cu arme a Ucrainei, de la armamentul sovietic la arme și muniție de tipul celor folosite de trupele NATO. Ministrul ucrainean a mai spus că livrările trebuie făcute mai repede, afirmând că din cauza fiecărei zi de întârziere „putem pierde sute de soldați”.

„Avem în jur de 700.000 de membri ai forțelor armate și când adaugi și garda națională, poliția, paza de frontieră, suntem în jur de un milion”, a spus ministrul apărării.

Rusia, ocupată în est

Potrivit lui dr. Jack Watling, cercetător la Institutul Regal al Serviciilor Unite, anunțul privind numărul de militari nu este unul real, fiind posibil ca în realitate numărul să fie mult mai mare.

„În mod normal vrei să ai elementul de surpriză operațională de partea ta atunci când lansezi un contraatac, așadar faptul că operațiunea a fost anunțată public, este mai degrabă o încercare de a-i forța pe ruși să își împrăștie resursele pentru a se apăra de acest pericol”, a explicat Watling.

Mai mult, remarcile lui Reznikov vin într-un moment în care campania Rusiei de cucerire a estului Ucrainei înaintează cu greu spre atingerea obiectivului de „eliberare” a întreg Donbasului.

Sursele BBC au declarat că mai mulți politicieni occidentali au explicat liderilor de la Kiev și comandanților ucraineni că încă nu este momentul potrivit pentru a porni o contraofensivă de mare amploare. Deși o astfel de operațiune ar putea fi bună pentru creșterea moralului trupelor, aceasta are la fel de ușor riscul de a se împotmoli.

O dovadă în acest sens sunt contraatacurile ucrainene din jurul orașelor Harkiv și Herson care s-au bucurat de succese limitate, fiind nevoie de mai mult timp pentru reconstrucția armatei ucrainene.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.