Evaluarea volumului de masă lemnoasă pentru fiecare localitate din țară, inițiată. Ministerul Mediului cere ajutorul APL-urilor

Evaluarea volumului de masă lemnoasă pentru fiecare localitate din țară, inițiată. Ministerul Mediului cere ajutorul APL-urilor

Evaluarea volumului de masă lemnoasă pentru fiecare localitate din țară a fost inițiată de Ministerul Mediului, la solicitarea prim-ministrei Natalia Gavrilița. Instituția a anunțat că a cerut în acest sens sprijinul reprezentanților administrației publice locale (APL), pentru a asigura majoritatea populației din mediul rural cu lemne de foc în mod echitabil în perioada rece a anului, fără a dăuna fondului forestier național.

„Demersul a fost inițiat la solicitarea prim-ministrei, Natalia Gavrilița, pentru a face o analiză complexă și a elabora un program de măsuri care să asigure necesarul și accesului la lemn de foc pentru populația din mediul rural. Informația solicitată urmează a fi prezentată, până la data de 31 iulie 2022, în format electronic”, se arată în comunicatul instituției.

Publicitate

Astfel, Ministerul mizează pe suportul primăriilor și a reprezentanților Oficiilor Teritoriale ale Cancelariei de Stat pentru a evalua și prezenta volumul de masă lemnoasă astfel ca din timp Ministerul Mediului în comun cu Agenția „Moldsilva” să întreprindă măsuri de asigurare a necesarului cu masă lemnoasă pe timp de iarnă pentru toată populația care utilizează această sursă alternativă de încălzire.

Totodată, Ministerul Mediului recomandă primăriilor să informeze localnicii despre posibilitatea adresării cererii pentru volumul de lemn de foc de care are nevoie pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023. 

Ulterior, lemnul de foc va fi comercializat de întreprinderile silvice teritoriale ale Agenției „Moldsilva”, în baza listelor solicitanților de masă lemnoasă întocmite de primării (familii social vulnerabile, familii care nu dispun de alte surse de încălzire, decât lemnul de foc, clădirile cu destinație publică, alte categorii de persoane și instituții, etc). 

„Ministerul Mediului prin inițiativa dată, vrea să evite tăierile ilicite de masă lemnoasă, iar comercializarea volumului de masă lemnoasă solicitat, să fie disponibil primordial pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023”, susțin reprezentanții instituției.

„Pădurile Republicii Moldova sunt o parte componentă a patrimoniului natural național şi sunt printre puținele surse regenerabile, care oferă posibilitatea de a influența şi ameliora calitatea mediului înconjurător. Totodată, fondul forestier reprezintă și o sursă alternativă de încălzire a populației pe timp de iarnă, mai cu seamă, când țara se confruntă cu o criză energetică. În același timp, masa lemnoasă trebuie să fie recoltată și folosită rațional, ca să asigure necesarul de lemn pentru fiecare localitate”, se mai arată în comunicat.

Instituția reiterează că împădurirea suprafețelor noi de teren și reîmpădurirea rămâne o prioritate a Ministerului Mediului.  Iar obiectivul ambițios pe care l-am trasat pentru următorii 10 ani este de a planta circa 100 mii ha de pădure, în condițiile existenței la nivel global a unei crize energetice fără precedent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal