Criza din Sri Lanka: Parlamentul organizează noi alegeri pentru funcția de șef al statului pe 20 iulie

Criza din Sri Lanka: Parlamentul organizează noi alegeri pentru funcția de șef al statului pe 20 iulie

Parlamentul din Sri Lanka a anunțat că va organiza alegeri pentru funcția de șef al statului pe 20 iulie, în vederea alegerii unui înlocuitor pentru președintele Gotabaya Rajapaksa, care a anunțat recent că va demisiona până miercuri. Despre aceasta a declarat președintele legislativului de la Colombo, scrie Digi24.

El a precizat că s-a luat decizia de a convoca parlamentul vineri, 15 iulie.

Publicitate

„Nominalizările pentru funcţia de preşedinte vor fi depuse în parlament pe 19 iulie. Pe 20 iulie parlamentul va vota pentru alegerea unui nou preşedinte", a afirmat Mahinda Yapa Abeywardena într-un comunicat.

„În timpul întâlnirii liderilor politici de astăzi, s-a convenit că este esenţial să asigurăm că un nou guvern de uniune este instalat, în conformitate cu Constituţia, şi să ducem mai departe serviciile esenţiale", a adăugat el.

Gotabaya Rajapaksa urmează să demisioneze miercuri, după proteste de amploare în întreaga ţară în cursul weekendului, în cadrul căruia palatul prezidenţial a fost invadat de manifestanţi.

Între timp, preşedintele încă în funcţie a fost transferat luni la o bază aeriană din apropierea aeroportului internaţional, alimentând ipoteza că acesta ar intenţiona să fugă în străinătate, relatează AFP.

După ce a fugit din palatul prezidenţial asediat de manifestanţi, Gotabaya Rajapaksa a găsit refugiu în sedii ale Forţelor navale înainte de a fi transportat la baza aeriană de la Katunayake, care se află în acelaşi perimetru ca principalul aeroport al ţării, Bandaranaike, a declarat un înalt responsabil din domeniul apărării.

Biroul Preşedinţiei nu a comunicat luni în privinţa situaţiei şefului statului, dar mai multe media locale au relatat că el se pregăteşte să plece în Dubai.

Manifestanţii care au ocupat sâmbătă Palatul Prezidenţial, la puţin după ce liderul de 73 de ani îl părăsise, au descoperit în clădire 17,85 milioane de rupii (49.000 de euro) în bancnote noi şi i-au predat poliţiei.

„Banii lichizi au fost preluaţi de poliţie şi vor fi prezentaţi astăzi la tribunal", a spus un purtător de cuvânt al poliţiei.

Potrivit unor surse oficiale, o valiză plină cu documente a fost de asemenea găsită în reşedinţa preşedintelui.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal