Procurorul general al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi și Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco fac declarații de presă în contextul vizitei oficialului european la Chișinău. Anterior, șefa Parchetului European (EPPO) a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița.
Update - 16:55: „Această vizită a dvs. este și mai valoroasă în contextul în care RM a obținut recent statutul de țară candidat pentru aderarea la UE iar pentru ca integrarea UE să aibă loc, trebuie să întreprindem acțiuni concrete, mai ales în domeniul reformei sistemului de justiție și luptei împotriva corupției, de aceea suntem extrem de interesați de experiența la EPPO și rezultatele impresionante de la constituirea instituției, de asemenea experiență pe care ați avut-o în fruntea Direcției Naționale Anticorupție”, a declarat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.
Ministrul a menționat câteva dintre realizările recente ale autorităților, printre care se numără numirea în funcția de procuror-șef anticorupție a unei persoane din afara sistemului, instituirea comisiei pre-vetting și evaluarea externă a corpului judecătoresc.
La rândul său, șefa Parchetului European a enumerat o parte din bilanțul activității la un an de când instituția a devenit funcțional, menționând analizarea a peste 4.000 de sesizări, înghețarea a unor bunuri infracționale în sumă de 259 milioane de euro, fiind trimise în instanță 28 de rechizitorii, în rezultat fiind obținute patru condamnări. Totodată, Kövesi a precizat că mâine va fi semnat un acord de colaborare între Parchetul European și Procuratura Generală a Republicii Moldova.
„Un prim pas concret este semnarea unui acord de cooperare cu Procuratura Generală a R. Moldova. În calitate de țară candidat Republica Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE, e responsabilitate noastră e să urmărim posibilii fraudatorii și trebuie să detectăm mai bine fraudele ce ating atingere intereselor UE”, a precizat șefa Parchetului UE.
Kövesi a mai oferit câteva reflexii generale referitor la procesul de aderare, menționând că deși deseori e prezentat în termeni tehnici, această perspectivă este una greșită.
„Procesul de aderare este deseori de prezentat în termeni tehnici, armonizare legislativă, negociere pe capitole, aliniere, reforme, toate aceste văzute ca un mijloc - statutul de membru, dar cred că e concepție greșită - a deveni membru al UE înseamnă a fi apărate a unei comunități de popoare și valori, la o comunitate de civilizații, declari că vrei să fii stăpân pe destinul tău. Devii membru al UE nu pentru că e atractiv, dar pentru că înseamnă ceva pentru voi, nu pentru că doriți să fiți alături de europeni, ci pentru că vă simțiți voi înșiși europeni, iar înțelegerea acestui lucru, schimbă perspectiva în privința aderării”, a menționat Kövesi.
În cadrul discuției cu șefa statului, au fost abordate mai multe subiecte ce țin de reforma justiției și cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO).
Vezi și aceste știri

Laura Codruța Kövesi, la Chișinău. Tot ce trebuie să știi despre primul procuror general al UE

Maia Sandu, la întâlnirea cu Laura Codruța Kövesi: Contăm pe ajutor în investigarea fraudelor comise de fugarii de justiția moldovenească

Procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi vine într-o vizită la Chișinău
Advertoriale

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)
